Apelul viceguvernatorului vine dupa ce ministrii de finante ai statelor G20 au incercat, in februarie, sa calmeze temerile legate de un posibil razboi pe pietele valutare. Temerile au fost alimentate de deprecierea recenta a yenului japonez, evolutie pusa de critici pe seama manipularii monedei de catre autoritatile de la Tokyo pentru obtinerea de avantaje in fata altor exportatori din Asia.

Razboiul valutar poate fi evitat daca economiile importante respecta concluziile reuniunii G20 ca politica monetara trebuie sa fie in primul rand un instrument pentru politica economica interna, a spus Yi, citat de agentia de presa Xinhua. "China este pregatita complet. Atat in privinta politicilor monetare cat si a altor mecanisme, China va lua in considerare politicile neonventionale implementate de bancile centrale ale altor tari", a precizat acesta.

Coreea de Sud a semnalat, de asemenea, ca ar putea interveni pentru a deprecia wonul, intrucat aprecierea monedei afecteaza exportatorii.

Rezervele valutare ale Chinei depasesc 3.300 miliarde de dolari, iar economia tarii este puternic orientata spre export.