Paritatea de miercuri reprezinta cel mai inalt nivel atins din 29 decembrie 2010, cand euro a fost cotat la 4,2914 lei.

Leul s-a apreciat, insa, in raport cu dolarul, astfel ca pentru moneda americana cursul a coborat cu 1,05 bani, la 3,1346 unitati, de la 3,1451 lei/dolar marti.

Pentru francul elvetian rata de schimb se plaseaza cu 0,42 bani mai sus, la 3,5631 unitati. In sesiunea precedenta, paritatea a fost de 3,5589 lei/franc.

"Daca ingrijorarile privind problemele zonei euro se vor amplifica nu excludem posibilitatea ca paritatea sa depaseasca saptamana aceasta pragul psihologic de 4,3 unitati. Aceasta perspectiva este legata in principal de evenimentele de la nivel global, dar este sprijinita totodata de dezinflatie. Aceasta din urma sugereaza ca BNR ar putea permite o depreciere a monedei nationale deoarece ar avea un impact mai redus asupra inflatiei", potrivit unui raport ING Bank.

Agentia de rating Moody's a retrogradat ratingul bancilor franceze Societe Generale si Credit Agricole, insa a mentinut ratingul BNP Paribas, dar sub supraveghere negativa.

Luni, Societe Generale anuntase ca va debloca pana la 4 miliarde de euro din capital in urmatorii doi ani prin vanzarea de active, imbunatatindu-si astfel indicele de adecvare a capitalului Tier 1 cu 100 puncte de baza.

Actiunile celor trei banci au scazut in ultimele saptamani din cauza expunerii la datoriile suverane ale Greciei si turbulentor din zona euro.

Retrogradarea Credit Agricole are legatura directa cu expunerea institutiei financiare la Greciei.

Incepe declinul bancilor franceze. Moody's a retrogradat ratingul Societe Generale si Credit Agricole