"Asa cum arata evolutiile recente, francul elvetian s-ar putea aprecia temporar, ca reactie la incertitudinile sporite legate de problema datoriilor Greciei", afirma presedintele bancii centrale, Thomas Jordan, intr-o prezentare pregatita pentru adunarea actionarilor BNE, scrie Mediafax.

Jordan a spus ca banca centrala monitorizeaza indeaproape efectul crizei din Grecia asupra francului si Elvetiei.

"Vom ramane activi pe piata valutara atat cat va fi necesar", a precizat Jordan.

BNE considera ca francul este mult supraevaluat, presedintele institutiei anticipand ca in timp va avea loc o scadere a cursului.

Presedintele BNE a aparat totodata politica monetara a institutiei si structura de conducere, dupa ce decizia din ianuarie de eliminare a plafonului maxim pentru francul elvetian a dus la aprecierea puternica a monedei.

Economistii chestionati de Bloomberg sustin ca Elvetia se confrunta cu cea mai mare scadere economica din perioada 2008-2009, la trei luni de la ridicarea plafonului minim de 1,2 franci/euro.

PIB-ul Elvetiei s-a contractat cu 0,1% in primele trei luni ale anului si va scadea cu inca 0,2% in acest trimestru, sustin economistii citati, care anticipeaza ca tara intra in prima recesiune din ultimii mai mult de cinci ani.

Problemele economice ale Elvetiei au fost cauzate de intarirea monedei nationale cu 17% fata de euro, incepand cu 15 ianuarie, data la care Banca centrala a Elvetiei a decis sa elimine prafonul care mentinea paritatea dintre cele doua monede la 1,2 franci pentru un euro. Decizia a lovit cel mai puternic exporturile.

Nu ne asteptam la ceva teribil, dar o recesiune usoara este de asteptat avand in vedere socul pe care l-a resimtit sectorul exporturilor si tinand cont de faptul ca banca centrala intentioneaza sa lasa aprecierea sa continue”, a explicat Julien Manceaux, senior economist la ING, in Bruxelles.

Banca centrala a Elvetiei a decis, la jumatatea lunii ianuarie, sa elimine plafonul minim de 1,2 franci/euro, masura adoptata in luna septembrie 2011. Imediat, francul s-a apreciat cu pana la 38% fata de dolar si 41% fata de euro, ceea ce a facut ca fonduri speculative si case de brokeraj din intreaga lume sa inregistreze pierderi masive.

Banca centrala a explicat decizia prin faptul ca mentinerea acestuia ar fi implicat costuri mult prea mari, ridicandu-se la 100 de miliarde de franci (116 miliarde de dolari) numai in luna ianuarie.

Oficialii bancii au luat in considerare mai multe optiuni, printre care si impunerea unui plafon minim si fata de dolar, nu doar fata de euro, insa au decis ca intoarcerea la flotarea libera a cursului de schimb reprezinta cea mai buna solutie.

Companiile elvetiene au reclamat in repetate randuri guvernului si bancii centrale ca aprecierea abrupta a francului afecteaza grav exportatorii, industria si locurile de munca. Exporturile genereaza circa jumatate din Produsul Intern Brut al Elvetiei.