Moneda nationala a beneficiat de un context international favorabil incepand cu martie 2009, cand bursele internationale au depasit criza financiara, sustin analistii Admiral Markets, care au analizat evolutia leului in climatul regional.

Indicele american Standard&Poor 500, barometrul riscului in pietele financiare, a recuperat in mare parte declinul violent din 2007-2008, iar valutele regionale au fost corelate cu sentimentul pietei la nivel global: au fost mai performante decat euro cand investitorii au aratat apetit pentru risc si s-au depreciat in momente de panica, unele mai mult, altele mai putin, in functie de contextul economic si politic intern.

Leul nu a profitat de interesul investitorilor pentru valute cu randament superior si economii emergente in perioada mai – octombrie 2009, noiembrie 2010, decembrie 2011 - martie 2012, respectiv perioada din iunie si pana in prezent. Un factor incurajator este ca leul a recuperat ulterior terenul pierdut, insa in conditii de optimism la nivel global.

Spre deosebire de moneda noastra, forintul si zlotul au avut o corelatie inversa aproape perfecta, cu un singur derapaj, in perioada 15 august 2011 – decembrie 2012. Astfel, forintul a inregistrat un avans de peste 7% in ultimii trei ani, in timp ce zlotul a devansat euro cu peste 10% in aceeasi perioada.

“Diferenta majora dintre leu si forint sau zlot s-a facut in 2012, cand moneda nationala a evoluat in cea mai mare parte contrar trendului regional si international, ca urmare a perspectivelor negative de crestere economica, amplificate de factorii politici“, se arata intr-un comunicat Admiral Markets.

“Pe plan international perspectivele sunt mai degraba pesimiste, fiind probabil un declin de 10% a indicelui bursier SP500 in urmatoarele luni, un climat negativ pentru leu, in care EurRon in cel mai fericit caz si-ar tempera declinul sau ar consolida la nivelul maxim 4.7 in conditii de stabilitate interna, iar ulterior s-ar aprecia la urmatorul val de optimism la nivel global, prognozat pentru finalul anului”, spun analistii Admiral Markets.

Admiral Markets AS este o companie care deruleaza activitati de investitii si brokeraj pe pietele financiare globale.