Astfel, BNR a anuntat pentru moneda unica europeana un curs de 4,5152 lei, cu peste doi bani mai putin fata de cotatia de vineri, dupa anuntarea rezultatelor refrendumului din Marea Britanie.

De asemenea, ca urmare a prabusirii lirei sterline la nivel mondial, moneda britanica pierde si in raport cu leul, o lira ajungand luni, la BNR, 5,4295 lei, in scadere masiva fata de cotatia anterioara.

La nivel global, lira sterlina a pierdut peste 15% din valoare, de vineri pana luni, ceea ce a provocat pierderi de peste 2 trilioane de dolari pe pietele financiare din toata lumea.

Dolarul si francul elvetian, insa, se apreciaza semnificativ, cu aproape doi bani fiecare, in conditiile in care cele doua monede sunt considerate sigure de catre investitori, pe fondul turbulentelor financiare provocate in Europa de votul pentru Brexit.

Astfel, un dolar SUA se tranzactioneaza luni cu 4,0924 lei, in crestere cu 0,39%, in timp ce francul elvetian a ajuns foarte aproape de 4,2 lei.

Cursurile pietei valutare din 27 iunie, anuntate de BNR:

1 euro - 4,5152 lei
1 dolar SUA - 4,0924 lei
1 franc elvetian - 4,1990 lei
1 lira sterlina - 5,4295 lei

Cursul anuntat de BNR este in ton cu aprecierile analistilor ING, care au estimat ca moneda nationala va inregistra luni un castig modest, avand in vedere atmosfera pozitiva din pietele globale din aceasta dimineata, dupa ce a inchis sedinta de vineri cu o depreciere de doar 0,2%.

"Leul a inchis sedinta de vineri cu o depreciere de doar 0,2%, langa 4,5250/EUR. In pofida incertitudinilor generate de votul pentru iesirea Marii Britanii din UE, perechea EUR/RON a scazut dupa saltul initial, miscare sprijinita posibil de faptul ca banca centrala s-a aflat in piata pentru a oferi lichiditate (cresterea ratelor din piata monetara ar putea indica acest lucru). Aceasta evolutie a venit si in contextul unor interventii verbale din partea unui membru al board-ului si a altor oficiali ai BNR. Intre timp, valutele din regiune au fost mult mai volatile, cu forintul si zlotul inchizand cu o depreciere de peste 1% si 2%, respectiv (chiar daca si aceste monede au recuperat o mare parte din pierderi dupa reactia negativa initiala in urma votului pentru Brexit). Astazi am putea vedea un castig modest pentru leu, avand in vedere atmosfera pozitiva din pietele globale din aceasta dimineata", se spune in raport.

Analistii bancii sustin ca se asteapta ca la licitatia de luni pentru obligatiuni la trei ani, de 500 de milioane de lei (ultima din iunie), sa se inregistreze un randament sub nivelul bid de inchidere de vineri, de 1,90%.

"Conditiile bune de lichiditate, perspectiva mentinerii ratelor scazute pentru mai mult timp dupa referendumul pentru iesirea Marii Britanii din UE si preferinta departamentelor ALM ale bancilor locale pentru acest segment al curbei ar putea sa duca la o cerere puternica. Altfel, panta curbei de titluri de stat in lei a inchis sedinta de vineri in crestere. Asta, in conditiile in care randamentul obligatiunilor cu scadente lungi a crescut cu 11-12 puncte de baza (cu toate ca, la deschidere, avansul era de aproape 20 de puncte de baza)", se precizeaza in raportul bancii.