Referinta publicata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut cu 0,82 bani, la 4,4935 lei/euro, maximul incepand de miercuri, 7 ianuarie, cand cursul s-a situat la 4,4960 lei/euro.

Pentru dolar, paritatea a avansat cu 2,21 bani, la 3,8230 lei/dolar. Un curs mai ridicat a fost inregistrat pe 24 iulie, cand paritatea s-a situat la maximul record de 3,8343 lei.

Deprecierea leului in raport cu dolarul este determinata de declinul euro fata de dolar, dar si de evolutia mai slaba a monedei nationale comparativ cu euro. Dolarul s-a intarit in ultimele luni pe pietele financiare externe, sustinut de economia solida a SUA, asteptarile ca Rezerva Federala sa inceapa majorarea dobanzilor, dar si de perspectiva unui program de achizitie de obligatiuni de catre Banca Centrala Europeana, care ar pune presiune de depreciere pe euro.

Euro se afla la mijlocul zilei in depreciere pe pietele externe cu 0,26% fata de dolar, la 1,1742 dolari/euro.

Francul elvetian a fost cotat de banca centrala la 3,7415 lei, in urcare cu 0,69 bani fata de marti.

"S-a deschis sus, cu celelalte monede din regiune. (...) Forintul si zlotul au pierdut teren destul de mult, in timp ce leul este mai mult contagiat de regiune. La noi datele economice sunt bune. Est-europenele sunt pe frica, iar leul a ramas un pic in urma in ceea ce priveste deprecierea", a declarat dealerul unei banci, citat de Mediafax.

In regiune, forintul si zlotul s-au depreciat cu 0,35 fata de euro, oar coroana ceha cu 0,4%.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se afla miercuri la 0,06% - 0,45% pe an, fata de 0,05% - 0,43% pe an, marti.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana se situeaza la 0,11% - 0,6% pe an, comparativ cu 0,1% - 0,56% pe an in ziua anterioara.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a urcat la 1,56% pe an, de la 1,55% pe an marti.