"Un an si ceva societatea romaneasca a fost bantuita de o dezbatere despre care eu am spus de la inceput ca este sterila, ca acest curs ar fi artificial si asa mai departe. Nu este. Este un curs stabil. In ianuarie chiar ca nu am intervenit deloc pe piața valutara, asta pot sa va spun cu mana pe inima", a declarat Mugur Isarescu, in cadrul unei conferințe de presa in care a prezentat raportul privind inflatia.

El a explicat ca intervențiile bancii centrale au fost realizate pentru a steriliza o creație monetara care a aparut dintr-o vanzare a Ministerului de Finante. "Daca ministerul Finantelor, in loc sa ne vanda noua 500 milioane de euro ca sa obtina bani pentru finantarea de cheltuieli bugetare in luna x, ar fi vandut pietei, credeti ca era un lucru mai bun? Acest lucru ar fi produs variatii mult mai mari de curs", a continuat el.

El a precizat ca banca centrala nu a urmarit un anumit nivel de curs.

Luni, leul s-a depreciat insa usor fata de dolar, iar Banca Nationala a publicat un curs de 3,1300 lei/euro, cu 0,15 bani peste referinta de la sfarsitul saptamanii trecute, de 3,1285 lei/dolar.