Banca centrala a anuntat o referinta inferioara pe 7 ianuarie 2009, cand a cotat euro la 4,0720 lei/euro. Comparativ cu rata de miercuri, de 4,0821 lei/euro, cursul de joi a coborat cu doar 0,2 bani. Minimul anului 2010, atins la 1 februarie, a fost de 4,0805 lei/euro.

"Motivele acestei aprecieri sunt aceleasi. Investitorii straini au incredere in continuare in economia noastra, iar intrarile de capital pun presiune in sensul aprecierii leului", a comentat pentru incont.ro Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank. Multi jucatori straini vand acum euro pentru a cumpara titlurile de stat ale Ministerului de Finante. Dealerii bancilor spun chiar ca BNR a inceput sa cumpere euro pentru a nu permite o apreciere prea rapida a leului.

Banca Nationala a Romaniei ne avertizeaza insa ca nu ne convine ca leul sa se intareasca prea mult si va interveni pe piata daca acest lucru se intampla!

Cine are de castigat si cine are de pierdut daca euro este puternic?

In primul rand castiga exportatorii, ale caror produse devin foarte competitive in zona euro. Iar in al doilea rand, Ministerul Finantelor, care incaseaza mai multi bani din accizele la tutun, alcool, carburanti etc., acestea fiind exprimate in moneda unica europeana.

In schimb, importatorii din zona euro vor fi nevoiti sa plateasca mai mult pentru produse. Iar consumatorii la fel, pentru ca preturile exprimate in lei vor fi si ele mai mari.

Cum este perceputa devalorizarea leului de romanul de rand?

Daca pentru Ministerul Finantelor accizele exprimate intr-un euro puternic se traduc prin incasarea unor sume mai mari in lei, pentru oamenii simpli aprecierea semnificativa a euro ar putea insemna cresterea preturilor la carburanti, energie si utilitati, ce ar atrage automat alte scumpiri.

Tot gaura in buzunarul romanului de rand reprezinta si leasing-urile sau creditele in euro: rambursarea acestora costa automat mai multi lei.

Un caz special il reprezinta cei care si-au negociat salariile in euro. In conditiile aprecierii monedei unice europene, remuneratia in lei ii avantajeaza.