Marile companii, romanii bogati dar si cei de rand, dupa o saptamana in care s-au anulat si s-au aprobat de cateva ori taierea pensiilor si majorarea TVA, au dat buzna la ghiseele bancare si la casele de schimb valutar pentru a cumpara valuta, speriati de posibilitatea unei deprecieri masive.

Rezultatul a fost unul usor de anticipat: cererea mare de valuta a dus cursul la un nou maxim istoric, romanii depreciind practic leul de frica deprecierii.

Vezi aici cursul leu/euro la casele de schimb ale principalelor banci!

Dealerii arata cu degetul si spre declaratia unui director BNR, care a anuntat ca este posibila o explozie a cursului de pana la 6 lei/euro. Banca Nationala, in mod surprinzator, nu a intervenit in piata decat declarativ, explicand cursul maxim record prin faptul ca a avut loc un "soc psihologic".

Rezervele BNR, de peste 34 de miliarde de euro, sunt suficiente pentru a mentine cursul cel putin un an, sustin economistii. Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, a indemnat la calm si a subliniat ca, din calculele Fondului, "cursul de echilibru" al Romaniei este de 4,1-4,2 lei/euro.

Continuarea acestui material o gasiti in Gandul.

Cat crezi ca va fi cursul pana la sfarsitul anului? (163 voturi)
 
Sub 4 lei pentru un euro.
13 voturi
 
Intre 4 si 4,3 lei pentru un euro.
28.22%
46 voturi
 
Intre 4,3 si 4,5 lei pentru un euro.
20.25%
33 voturi
 
Mai mult de 4,5 lei pentru un euro.
22.09%
36 voturi
 
Va ajunge la 5-6 lei pentru un euro.
21.47%
35 voturi