Rata de referinta a urcat vizibil marti, cu 3,25 bani (0,73%), la 4,4684 lei/euro, iesind din tiparul urmat in ultimele luni, ca urmare a deciziei presedintelui Traian Basescu de a nu aproba memorandul cu FMI. 

In contextul blocarii acordului cu FMI, pe piata interbancara cotatiile au urcat in prima parte a zilei de marti pana aproape de 4,48 lei/euro, jucatorii mizand pe termen scurt pe depreciere leului.

Cu putin inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, cotatiile au inceput sa scada spre 4,46 lei/euro, iar dealerii cred ca miscarea a fost determinata de ordine de vanzare de euro plasate indirect de banca centrala.

Cursul de schimb a fluctuat in jurul nivelului de 4,46 lei/euro in prima ora a sedintei interbancare de miercuri, dupa ce in prima parte a zilei de marti a urcat pana aproape de 4,48 lei/euro, ca urmare a deciziei presedintelui Traian Basescu de a nu aproba memorandul cu FMI.

La debutul sedintei de miercuri, euro a fost cotat la 4,4585 - 4,4615 lei, foarte usor sub nivelurile de marti din jurul orei 16:30, de 4,4600 - 4,4620 lei/euro.  Ulterior, rata de schimb a urcat pana la 4,4650 - 4,4670 lei/euro, cu 0,5 bani (0,1%) peste inchiderea de marti, in cadrul unor tranzactii cu volume mult mai mici decat cele de miercuri, cand rulajele au foarte ridicate. 

La scurt timp dupa ora 10:00, pe piata interbancara euro era cotat la 4,4605 - 4,4630 lei, in imediata apropiere a nivelurilor de marti din jurul orei 16:30. 

"Piata este relativ calma astazi (miercuri - n.r.), insa tendinta este in continuare de depreciere. Strainii au cumparat euro ieri si au dus cursul pana aproape de 4,48 lei/euro, iar BNR a inceput sa vanda euro si sa cumpere lei aproape de momentul cand sunt luate cotatiile in functie de care este anuntat cursul de referinta. Volumele de marti au fost foarte ridicate, apropiate chiar de cele cand JP Morgan a inclus obligatiunile Romaniei in indicele bancii pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente (anuntul a fost facut in luna ianuarie, iar obligatiunile au fost introduse de la 1 martie in indicele JPMorgan GBI-EM Index Series - n.r.)", a afirmat un dealer. 

In prima parte a sedintei de marti cursul a urcat cu 1%, pana la 4,4780 lei/euro pe piata interbancara, pe rulaje in crestere, potrivit dealerilor, care spun ca jucatorii mizeaza pe deprecierea leului pe termen scurt, ca urmare a suspendarii acordului cu FMI. 

Majoritatea economistilor apreciaza ca amanarea aprobarii primei evaluari a acordului cu FMI va avea un impact limitat asupra pietelor financiare, inclusiv pentru faptul ca intelegerea este de tip preventiv, iar masurile fiscale sunt deja aprobate, iar investitorii se asteapta ca Romania sa respecte angajamentele. 

Dupa prima ora a sedintei de la Bucuresti, zlotul si forintul erau in stagnare in raport cu euro. 

BNR a publicat marti un curs de referinta in crestere, la 4,4684 lei/euro, reprezentand cel mai ridicat nivel din ultimele doua luni si jumatate.  

Dobanzile afisate miercuri dimineata de bancile comerciale pentru plasamentele in lei pe termen de o zi au crescut la 2% - 2,5% pe an, dupa ce marti au fost de 1,58% - 2,08% pe an. 

"Lichiditatea din piata a mai scazut ieri, dupa ce BNR a cumparat lei, iar bancile au inceput sa mai ridice usor dobanzile pentru a atrage lei, avand in vedere ca platile la buget urmeaza sa fie realizate ceva mai repede in aceasta luna, din cauza sarbatorilor de iarna si a zilelor libere care ar urma sa fie acordate intre Craciun si Anul Nou", a spus un dealer.