"Ne asteptam ca tendinta usoara de depreciere sa persiste pe fondul sentimentului in continuare nefavorabil din pietele externe. Totusi, credem ca potentialul de depreciere a leului este limitat, posibil pana la 4,44 lei/euro, intrucat atingerea acestui nivel ar putea declansa interventii valutare sau cel putin ar intari temerile legate de acestea", considera analistului ING Bank Mihai Tantaru.

Cursul pentru dolarul american a coborat foarte usor, de la 3,4235 lei/dolar la 3,4225 lei/dolar. In sesiunea de joi, rata de schimb a atins nivelul maxim de dupa 13 decembrie, cand dolarul a fost cotat la 3,4522 lei.

Totodata, cursul pentru francul elvetian a avansat la 3,6235 lei/franc si s-a plasat la cel mai ridicat nivel de dupa 9 ianuarie, cand rata a fost de 3,6465 lei/franc.

Cursurile leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

La deschidere euro a fost cotat la 4,4225 - 4,4250 lei, respectiv cu 0,45 - 6 bani peste cotatiile de joi din jurul orei 16:30, de 4,4180 - 4,4190 lei/euro.

Ulterior, cursul a continuat sa urce spre 4,43 lei/euro, iar spre jumatatea zilei a oscila apropate de acest nivel.

Investitorii de pe pietele financiare sunt in continuare atenti la situatia din Cipru, unde Parlamentul va discuta vineri un plan pentru reformarea sectorul bancar si impunerea de pierderi depozitelor mari, dupa ce joi Banca Centrala Europeana a avertizat ca in lipsa unui sprijin de la UE si FMI va taia accesul institutiilor de credit cipriote la lichiditate de urgenta.

Dobanzile practicate vineri de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au crescut la 1,9% - 2,4% pe an, dupa ce joi au fost la 1,02% - 1,52% pe an. Cresterea este determinata de faptul ca duminica, pe 24 martie, incepe o noua perioada in care bancile trebuie sa constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR. Astfel, unele banci au inceput sa ridice usor dobanzile pentru a atrage plasamente.

Randamentele pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au crescut la 4,88% - 5,38% pe an, de la nivelurile de joi, de 4,82% - 5,32% pe an.