Rata de referinta publicata de BNR este cu un ban peste cursul anuntat in sedinta precedenta si cu 2,3 bani peste cel de la finele saptamanii trecute, un nivel mai inalt al referintei BNR regasindu-se abia in 18 august, cand banca centrala a publicat un curs de 4,4362 lei/euro.

Cotatiile au urcat usor mai agresiv in prima ora de tranzactionare de vineri, depasind 4,44 lei/euro, cu aproape doi bani peste nivelul de la inchiderea sedintei precedente, iar tranzactii s-au operat si aproape de 4,45 lei/euro.

Ulterior, cursul a coborat pe ordine de vanzare de valuta pana sub 4,44 lei/euro.

Pentru dolar, BNR a calculat un curs in crestere cu 4 bani, de la 3,5357 lei/dolar la 3,5763 lei/dolar. In acelasi timp, BNR a publicat o referinta de 3,6835 lei/franc elvetian, in crestere cu 1,1 bani.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus joi la prezentarea raportului de inflatie ca o apreciere a monedei nationale nu este de dorit.

"Tare nu cred ca am face bine daca am lasa leul sa se intareasca. Cred ca este pe unde trebuie sa fie", a spus Isarescu, scrie Mediafax.