In prima ora de tranzactionare, cursul a fluctuat usor sub 4,39 lei/euro, foarte aproape de nivelurile de miercuri din jurul orei 16:30, de 4,3880 - 4,3910 lei/euro.

Dupa ora 10:30, ordinele de cumparare plasate de jucatori straini au ridicat cotatiile peste 4,4 lei/euro, nivel care nu a mai fost atins din 9 ianuarie. Cel mai ridicat nivel tranzactionat in prima parte a sedintei a fost de 4,4060 lei/euro.

"Volumele sunt mici, iar ordinele de cumparare plasate de jucatori straini au ridicat cursul. Cresterea cursului este oarecum ciudata, avand in vedere interesul din ultima perioada al jucatorilor pentru obligatiunile vandute de Romania si pentru ca astazi este programata o noua licitatie a Ministerului Finantelor. Cred ca este doar un episod accidental, pentru ca ca volumele de tranzactionare sunt reduse. Totodata, avand in vedere ca leul a scazut cu 0,4% fata de inchiderea de miercuri si ca BNR nu a lasat in trecut o depreciere mai mare de 0,5% intr-o zi in care nu se intampla nimic deosebit, cred ca am putea asista la o interventie indirecta a bancii centrale daca cursul se va duce la 4,41 lei/euro", a afirmat un dealer pentru Mediafax.

Cursul de referinta anuntat miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut cu 0,88 bani, la 4,3852 lei/euro, de la nivelul de marti, de 4,3764 lei/euro.

Pentru moneda americana, referinta a urcat cu 0,83 bani, de la 3,2321 lei/dolar la 3,2404 lei/dolar. In acelasi timp, referinta pentru francul elvetian a scazut usor, de la 3,5553 lei/franc la 3,5503 lei/franc.

Cursurile leu/dolar si leu/franc sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

Aprecierea monedei europene din ultimele sase luni, stopata azi de BCE si de riscul politic din Spania si Italia

Contextul international si regional favorabil au dus euro, la inceputul lui februarie, la maximul ultimilor 15 luni fata de dolar si lira sterlina, 20 fata de francul elvetian si 3 ani fata de yenul japonez. Sedinta Bancii Centrale Europene (BCE) de astazi, alegerile din Italia si conflictul politic din Spania ar putea genera un nou val de panica in regiune, se arata intr-un raport al companiei de brokeraj Admiral Markets.

Banca Centrala a celor 17 natiuni membre, este asteptata sa mentina la sedinta de astazi rata dobanzii de referinta la minimul record de 0.75% pentru a saptesprezecea luna consecutiva. Presedintele BCE, Mario Draghi, va argumenta, cel mai probabil, returnarea imprumuturilor de catre banci si implicit cresterea Euribor ca pe o normalizare a politicii monetare si nu ca pe o retragere prematura a lichiditatii, pentru a tempera avansul euro.

"Aprecierea recenta a anulat total sansele ca dobanda cheie sa mai fie redusa in 2013 si chiar ameninta revenirea economiei. Incetinirea exporturilor ar putea arunca regiunea din nou in recesiune, ceea ce ar putea sa conduca la noi actiuni impotriva cursului monedei europene", apreciaza analistii Admiral Markets.

Riscul politic ar putea rezolva problema cursului de schimb, daca increderea investitorilor va fi afectata de scandalul de coruptie din Spania si popularitatea in crestere a fostului prim-ministru Silvio Berlusconi inaintea alegerilor de la finalul lunii.

Admiral Markets Group a fost fondat in 2001 si ofera servicii in peste 35 de tari. Cei 12.000 de clienti activi ai companiei ruleaza un volum lunar de 35 miliarde de dolari.