Referinta pentru euro a stagnat la 4,4738 lei/euro. Cursul a scazut marti cu 0,5 bani, primul declin dupa patru sedinte de crestere. Paritatea pentru euro anuntata a crescut luni cu aproape 1,5 bani si a ajuns la 4,4788 lei/euro, cel mai ridicat nivel din aproape noua luni, pe volume ridicate, determinate de ordinele de cumparare de euro introduse preponderent de straini. 

Pentru dolar, banca centrala a anuntat un curs de 3,5924 lei, in urcare cu 1,06 bani fata de marti.

Cursul pentru francul elvetian a scazut nesemnificativ, 0,03 bani, la 3,7252 lei. 

Cu putin inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat in piata interbancara la 4,4740 - 4,4760 lei, in scadere de la 4,4804 lei in tranzactiile de pe finalul sedintei de marti. 

"Este o zi linistita, cu volume usor peste medie, dar jucatorii sunt impartiti cam jumatate la cumparare si jumatate la vanzare. S-a deschis mai sus, la 4,48 lei/euro, dar cursul a coborat si stagneaza de mai multe ore. Regiunea a ramas in continuare pe depreciere", a declarat pentru Mediafa dealerul unei banci. 

Tranzactiile au avut loc miercuri intre un maxim de 4,48 lei/euro, inregistrat in deschiderea pietei, si un minim de 4,4730 lei/euro. 

In regiune, forintul si zlotul s-au intarit fata de euro in deschiderea pietei, dar au trecut ulterior pe depreciere. Astfel, forintul s-a depreciat cu 0,3%, iar zlotul cu 0,2%. 

Sedinta calma de marti a leului, in contextul unei deprecieri mai accentuate a altor valute din regiune, ar putea sugera interventia bancii centrale, considera economistul sef al ING Bank Romania, Vlad Muscalu. 

"Cu toate acestea, nu am vazut aglomerarea volumelor de tranzactionare pe care, de regula, o remarcam la interventiile valutare din trecut. Cadrul de astazi, cu un pretul petrolului aproape de minime istorice, dar cu o rubla care isi revine dupa comentariile privind interventiile valutare, sugereaza ca leul ar putea continua sa se intareasca usor. Cum ING se asteapta ca Fed sa pastreze fragmentul «o perioada considerabila de timp» ce se refera la mentinerea dobanzilor scazute, leul ar putea avea o sedinta si mai buna joi", afirma Muscalu. 

Miercuri se incheie ultima sedinta din acest an a Rezervei Federale a SUA. Unii analisti cred ca banca centrala americana ar putea renunta la angajamentul de a mentine "o perioada considerabila de timp" dobanzile la un nivel scazut, iar o astfel de decizie ar fi interpretata drept un pas inainte catre o viitoare crestere a dobanzilor, chiar daca la nivel global economia are dificultati, preturile materiilor prime scad si persista pericolul deflatiei. 

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se situau miercuri la 0,1% - 0,51% pe an, fata de 0,11% - 0,51% pe an marti.  Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana se afla la 0,26% - 0,75% pe an, comparativ cu 0,25% - 0,74% pe an in sedinta anterioara.  Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a stagnat la 1,74% pe an.