Deprecierea a venit in urma deciziilor luate de BNR si a unei declaratii a guvernatorului Mugur Isarescu din care investitorii au inteles ca banca centrala ar permite o depreciere usoara a leului. BNR incearca prin aceste masuri sa ajute bancile sa reia creditarea.

Totul a plecat de la decizia istorica a BNR de a taia in acelasi timp dobanda cheie si de a reduce si rezervele minime obligatorii, atat la lei cat si la euro, masuri care, teoretic, duc la reluarea creditarii si la deprecierea leului.

In acel moment Mugur Isarescu a facut urmatoarea declaratie despre curs: "In mod normal ar trebui sa se duca (rezervele minime obligatorii in lei eliberate -n.r.) spre deprecierea monedei, dar eu ma tem ca nu o sa se intample. Si utilizarea excesiva a cuvantului depreciere, trebuie interpretata putin. De la 4,45 lei/euro, nivelul cu care se obisnuise publicul, ca dorit, preferat la televizor, la 4,5 este in jur de 1%. Pai si pana in timpul etalonului aurului o astfel de miscare era normala (...) Nu mai avem acest sistem si este normal ca volatilitatiile sa fie mult mai mari.”

Jucatorii din piata au subinteles de aici ca BNR va permite deprecierea leului, asa ca in mai putin de 24 de ore cursul a sarit de la 4,48 la 4,53 lei pentru un euro.

Nu credem ca vom avea o depreciere semnificativa, dar vor fi momente cand vom vedea cotatii de 4,6 poate spre 4,7, dupa cum este posibil sa vedem cotatii de 4,4. In zilele urmatoare este posibil sa vedem un curs de 4,6”, explica Eugen Sinca, economist sef BCR.

La sfarsit de luna, bancile primesc 500 de milioane de euro si 4 miliarde de lei. Banii in euro au doua destinatii probabile. O mare parte vor iesi din tara si se vor duce la bancile mama din Europa. Restul ar putea fi imprumutati de guvern pentru pensii salarii si investitii. Cele 4 miliarde de lei ar putea avea mai multe destinatii. Cel mai bine ar fi sa se duca in imprumuturi pentru companii si oamenii de rand, insa va fi foarte dificil, iar o parte ar putea fi iar imprumutati de guvern.

Masurile luate de BNR ar trebui sa reduca in primul rand dobanzile la toate creditele in lei, dar - reversul medaliei, si la depozite. Asa ca economisirea banilor in banci nu mai pare o solutie profitabila.

Un euro costa 4,5290 lei la BNR, maximul ultimelor sase luni. Isarescu: Sa lasam cursul sa-si faca datoria, pentru ca el are un rol economic

Moneda nationala a continuat sa se deprecieze, astfel ca Banca Nationala a Romaniei a publicat joi un curs de referinta de 4,5290 lei/euro, nou nivel maxim al ultimelor sapte luni. O rata de schimb superioara, de 4,5340 lei/euro, a fost publicata de banca centrala la 20 iunie 2013. Maximul anului trecut a fost de 4,5535 lei/euro, anuntat pe 7 iunie.

Banca centrala a publicat miercuri un curs de referinta in scadere, la 4,4979 lei/euro.Leul s-a apreciat initial miercuri, pe fondul relaxarii politicii monetare a BNR, insa evolutia a fost corectata in urma declaratiilor guvernatorului bancii centrale.

"Acesta a numit variatii de 5% ale leului in jurul valorilor curente drept «normale», mentionand in acelasi timp ca se teme mai degraba de lipsa potentialului de depreciere a leului in urma masurilor recente (...) Pe scurt, credem ca deciziile semnificative de ieri (miercuri, n.r) si toleranta la volatilitate sugereaza ca BNR nu este ingrijorata de eventuale presiuni puternice asupra leului. Totusi, prognoza noastra de intarire a monedei locale pe termen scurt s-a mai temperat, intrucat oscilatiile respective au avut loc pe volume semnificative, ceea ce sugereaza o consolidare la nivelurile actuale", potrivit unui raport ING Bank, transmis joi dimineata.

Leul s-a depreciat accentuat si fata de dolarul american, rata de referinta leu/dolar urcand la 3,3267 lei/dolar, atingand, astfel, cel mai ridicat nivel din 11 noiembrie. La data mentionata, cursul a fost acelasi cu cel de joi.

Cursul de referinta leu/franc elvetian a crescut de la 3,6372 lei/franc la 3,6616 lei/franc.