La deschiderea pietei valutare, cotatiile erau de 4,27 de lei pentru un euro, dar au sarit de 4,3 lei la pranz, cand Banca Nationala a intervenit prin vanzari de valuta, spun dealerii bancilor comericale.

Fara prea mult succes, caci ulterior BNR a anuntat un curs oficial de 4,3257 lei pentru un euro, un record absolut de la introducerea monedei unice europene.

"Este o nebuloasa momentan, nu se stie cand o sa vina banii, avand in vedere ca sedinta FMI privind acordul cu Romania a fost amanata pe termen nedefinit. In plus, nici pe plan extern lucrurile nu arata bine, iar piata futures din SUA indica noi scaderi pe burse",a declarat pentru Mediafax Georgiana Constantinescu, analist la Credit Europe Bank.

Analistul ING Bank Vlad Muscalu apreciaza, intr-un raport trasmis luni, ca BNR ar putea permite leului sa se deprecieze, mentionand o crestere treptata a cursului pana la 4,35 lei/euro, deoarece interventiile valutare duc adesea la cresterea ratelor de dobanda.

Pe piata interbancara, cotatiile au ajuns pana la un maxim de 4,3300-4,3330 lei/euro, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2009. Potrivit dealerilor, clientii comerciali sunt ingrijorati dupa ce directorul BNR Eugen Radulescu a declarat ca paritatea ar putea ajunge "in balarii", pana la 5-6 lei pentru un euro.

Cine are de castigat si cine are de pierdut daca euro este puternic?

In primul rand castiga exportatorii, ale caror produse devin foarte competitive in zona euro. Iar in al doilea rand, Ministerul Finantelor, care incaseaza mai multi bani din accizele la tutun, alcool, carburanti etc., acestea fiind exprimate in moneda unica europeana.

In schimb, importatorii din zona euro vor fi nevoiti sa plateasca mai mult pentru produse. Iar consumatorii la fel, pentru ca preturile exprimate in lei vor fi si ele mai mari.

Cum este perceputa devalorizarea leului de romanul de rand?

Daca pentru Ministerul Finantelor accizele exprimate intr-un euro puternic se traduc prin incasarea unor sume mai mari in lei, pentru oamenii simpli aprecierea semnificativa a euro ar putea insemna cresterea preturilor la carburanti, energie si utilitati, ce ar atrage automat alte scumpiri.

Tot gaura in buzunarul romanului de rand reprezinta si leasing-urile sau creditele in euro: rambursarea acestora costa automat mai multi lei.

Un caz special il reprezinta cei care si-au negociat salariile in euro. In conditiile aprecierii monedei unice europene, remuneratia in lei ii avantajeaza.

Vezi aici cursul valutar euro/leu la casele de schimb ale principalelor banci!