Banca centrala a publicat joi o paritate leu-franc de 3,7059 lei-franc, in crestere cu peste 10 bani fata de nivelul de miercuri. In ultimele trei zile, rata de schimb a urcat cu 24,27 bani, de la 3,5729 lei/franc.

Deprecierea leului a fost determinata indirect de intarirea francului in raport cu euro, intrucat temerile investitorilor privind economia i-au determinat pe acestia sa se orienteze din nou catre active considerate sigure.

Francul este perceput de regula ca o moneda mai sigura decat euro, iar cand aversiunea la risc a investitorilor este in crestere, acestia se refugiaza in plasamente precum francul elvetian, aurul sau yenul japonez.

Fascinanta poveste a unui brand de tara care se intoarce impotriva economiei. Cel mai stabil stat, ingenuncheat de propria moneda

Marirea si decaderea euro. Cum s-a ajuns la criza datoriilor suverane si ce sanse are moneda unica sa-i reziste

BNR calculeaza cursul leu-franc elvetian in functie de cotatiile leu-euro si euro-franc.

"Piata are o lichiditate foarte redusa, iar singurele deal-uri care se fac sunt pentru clientii comerciali. In rest, jucatorii nu sunt interesati sa speculeze pe cursul leu/euro. Ar trebui sa fii oarecum nebun sa speculezi pe o paritate mai riscanta cum este leu/euro, in conditiile in care in urmatoarele saptamani urmeaza sedinta de politica monetara a Fed, in care se va decide daca se iau noi masuri pentru stimularea masei monetare, dar si o decizie a Curtii Constitutionale din Germania asupra participarii Germaniei la fondul de salvare a statelor cu probleme din zona euro. Astfel de decizii de pe plan extern pot duce la miscari la nivel international si iti asumi un risc foarte mare cand intri pe o pozitie", a afirmat un dealer, citat de Mediafax.

Leul a scazut si in fata euro, pentru a treia zi consecutiv, dupa ce joi BNR a anuntat o paritate de 4,2306 lei/euro, in crestere cu 0,78 bani. Cursul a urcat in ultimele trei sesiuni cu aproape 2 bani, de la 4,2219 lei/euro.