Dolarul se intareste din ce in ce mai tare, atat in raport cu euro cat si in raport cu leul. BNR a calculat marti un curs de referinta de 3,3819 lei/dolar, cu 1,99 bani sub referinta de luni, de 3,4018 lei/dolar.

Cursul publicat luni pentru moneda americana reprezinta nivelul maxim al ultimelor 14 luni, o rata superioara fiind publicata pe 9 martie 2009, cand dolarul a fost cotat la 3,4037 lei/dolar.

Iar la casele de schimb ale bancilor, moneda americana a trecut de pragul de 3,5 lei. Astfel, la Alpha Bank un dolar costa 3,5224 lei, la Bancpost 3,5200 lei, la BRD 3,5170 lei, la Volksbank 3,5076 lei, la Raiffeisen Bank 3,5050 lei, la OTP Bank 3,5013 lei, iar la Intesa Sanpaolo 3,5010 lei.

Cum ne afecteaza aceasta depreciere a leului in fata monedei americane? Cine a luat un credit in dolari nu are, asadar, motive de bucurie, pentru ca in astfel de conditii va avea de scos mai multi bani din buzunar pentru achitarea ratelor.

"Intarirea dolarului va avea un impact relativ redus. Singurul afectat ar fi pretul petrolului, care ar putea sa creasca”, explica Nicolaie Chidesciuc, economistul sef al ING Bank, pentru incont.ro in urma cu cateva saptamani.

"O influenta negativa a aprecierii dolarului ar putea fi resimtita doar in zona energetica", spunea la randul sau Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank.

In schimb, cine a mizat pe dolar pentru economii incepe sa vada rezultatul asteptarii.

Trebuie sa ai o parte din bani in moneda nationala si restul in moneda forte. In cazul meu, ii tin in dolari, nu in euro. Din punctul meu de vedere, dolarul beneficiaza acum de cresterea economica anuntata pentru ultimul trimestru in SUA, de aproximativ 5%. Acest lucru se va vedea si in timp, privind rata de schimb dintre dolar si alte monede ”, este de parere omul de afaceri Ioan Niculae.

Incont.ro, disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!