BNR a publicat joi cursul euro la 4,4360 lei, iar pe cel al dolarului la 4,1796 lei. La finele saptamanii trecute, euro se situa la 4,4402 lei, iar dolarul la 4,0491 lei, potrivit Mediafax.

Dolarul a atins un nou maxim, de 4,2059 lei, miercuri, cand cursul a inregistrat al saselea record consecutiv, in contextul intaririi monedei americane pe pietele externe. Joi, cursul a scazut, declinul fiind determinat de o corectie a cotatiei dolarului pe pietele externe.

Referinta francului elvetian a crescut cu 0,38 bani, de la 4,1690 lei la 4,1728 lei.

In regiune, forintul s-a depreciat cu 0,7% fata de euro, iar zlotul cu 0,4%, calculat la ultimele tranzactii din sedinta precedenta, perfectate in cursul noptii, dupa inchiderea pietelor locale. Calculat astfel, leul a scazut cu 0,1% fata de euro.

Pe pietele externe, dolarul a crescut cu 0,4%, la 0,9446 euro, dupa ce joi a scazut. Francul elvetian era tranzactionat in stagnare aproape de ora 13:00, la 0,9380 euro.

Dolarul si-a revenit usor vineri, dupa ce investitorii au marcat joi profituri generate de aprecierea semnificativa a monedei americane in ultimele sedinte. O scadere a vanzarilor de retail, neanticipata de analisti, a oferit pietelor financiare motivul pentru a vinde dolari, iar moneda americana a coborat de la maximul a 12 ani fata de un cos de valute importante.

Pe de alta parte, euro a fost sustinut de revenirea randamentelor obligatiunilor unor state din zona euro, care au coborat saptamana aceasta la un minim record in contextul debutului programului masiv de achizitii de obligatiuni al Bancii Centrale Europene.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se situeaza la 0,21% - 0,58%, fata de 0,21% - 0,59% pe an joi. Ratele pentru plasamentele saptamanale au stagnat la 0,25% - 0,7% pe an.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a stagnat la 1,32% pe an.