Moneda americana s-a apreciat fata de 15 din 16 valute importante la nivel mondial, dupa ce guvernatorul Rezervei Federale din Dallas, Richard Fisher, a declarat cu o zi in urma ca oficialii bancii centrale a Statelor Unite au devenit mai inclinati spre o politica monetara mai agresiva. 

"Trebuie sa ramanem aproape de dolar. Ucraina a revenit in centrul atentiei, ca un factor care poate avea un impact negativ asupra cresterii economice. Economia americana este intr-o stare mult mai buna, iar legatura istorica a dolarului cu perioadele de incertitudini si riscuri este cunoscuta, asa ca acolo se vor indrepta investitorii", a declarat Derak Halpenny, director pentru cercetarea pietelor globale la Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ in Londra. 

Dolarul este in urcare cu 0,3%, la 1,3343 unitati pentru un euro, dupa ce s-a apreciat in timpul tranzactiilor la 1,3333 unitati, cel mai ridicat nivel atins dupa 8 noiembrie 2013. 

Presedintele Fed Dallas a aratat ca vede o presiune sporita ca banca centrala sa renunte la politica monetara relaxata, care depreciaza moneda, el considerand ca membrii comitetului de politica monetara al institutiei incep sa ajunga la aceeasi opinie. 

Dolarul este sustinut si de cererea presedintelui rus Vladimir Putin adresata guvernului de la Moscova, pentru pregatirea unui raspuns la sanctiunile impuse de Statele Unite si Europa. Putin nu a aratat niciun semn ca ar da inapoi in privinta Ucrainei. 

Dolarul s-a apreciat cu 1,9% in ultima luna, sustinut de temerile investitorilor ca tensiunile politice si sanctiunile impuse Rusiei vor afecta cresterea economica din Europa. 

Euro este in declin pentru a doua sedinta consecutiv fata de dolar, influentat si de scaderea comenzilor fabricilor germane cu 3,2% in iunie, fata de mai, cand a avut loc un declin de 1,6%. Analistii anticipau o crestere a comenzilor de 0,9%. 

Un alt factor negativ este contractia de 0,2% consemnata de economia Italiei in trimestru doi, dupa un declin de 0,1% in primele trei luni ale anului.