Argumente contra euro

Intr-o opinie publicata de Bloomberg, Charles Dumas, presedintele Lombard Street Research, o firma de consultanta economica din Londra, incearca sa demonstreze ca euro este un proiect conceput gresit si atentioneaza ca zona euro ar trebui destramata imediat, scrie Ziarul Financiar.

Ca argumente, Dumas foloseste exemplul Ger¬maniei si Olandei, state in care cresterea economica a incetinit, iar bunastarea cetatenilor a scazut, ceea ce nu s-ar fi intamplat daca tarile nu ar fi intrat in zona euro. Autorul compara progresul celor doua state cu cel al Suediei si Elvetiei, care nu au adoptat euro si continua sa creasca din punct de vedere economic la fel sau chiar mai puternic decat inainte de introducerea euro. In Germania si Olanda economiile au incetinit, iar cresterea salariilor a fost suprimata pentru a se ajusta efectele introducerii euro. Ca rezultat, avansul cheltuielilor consumatorilor a incetinit si el. Un studiu privind efectele pe care euro le are asupra Olandei arata ca daca economia si cheltuielile populatiei ar fi urmat trendul Suediei si Elvetiei timp de zece ani dupa 2001, olandezii ar fi avut venituri suplimentare de 45 miliarde euro pe an, noteaza Dumas.

"Toate acestea duc la o singura concluzie: euro este o greseala inca de la inceput. Moneda ar trebui abandonata la unison si foarte curand", conchide autorul.

El atrage atentia, de asemenea, ca suprimarea cresterii salariilor in Germania si Olanda a creat o competitivitate artificiala a costurilor, ceea ce a sprijinit exporturile si a exacerbat inflatia in statele periferice ale zonei euro. Salariile reduse din Nord au descurajat cererea pentru exporturile Sudului.

Citeste mai multe despre acest subiect pe www.zf.ro