Leul s-a depreciat cu 0,22 de bani si fata de dolar, ajungand la 2,9245 lei/dolar.

Bancile cotau azi-dimineata un euro cu 4,1080 - 4,11 lei.

Ulterior, paritatea a urcat treptat, iar la jumatatea sedintei, operatiunile s-au incheiat la 4,1270 - 4,1285 lei/euro.

Deprecierea leului fata de moneda europeana se datoreaza volumelor scazute de tranzactionare si mai ales pe ordinele comerciale de cumparare de valuta, sustin dealerii.

In ceea ce priveste valutele din regiune, acesteau au inregistrat evolutii nesemnificative in debutul sedintei de astazi.
Moneda nationala a urcat si ieri fata de euro, cu 1,84 de bani, dar si fata de dolar, cursul situandu-se la 2,9223 lei/dolar.

Cursul de vineri, de 4,0881 lei/euro, a fost cel mai redus nivel din ultimele 12 luni.

Analistii se temeau saptamana trecuta de avantul pe care il luase leul in raport cu euro, sustinand ca o moneda puternica nu avantajeaza economia romaneasca.

„Leul nu poate fi prea breaz pentru o economie in dezastru, asa cum este cea a Romaniei. Un leu prea puternic descurajeaza exporturile si incurajeaza importurile, ceea ce creeaza niste dezechilibre mult prea mari pe care sa le mai putem controla”, a explicat analistul economist lIlie Serbanescu.

Mai mult, economistii au dat vina pe interventiile BNR, care au dus la continua apreciere a monedei nationale.

"Aprecierea leului este determinata de unele interventii indirecte, discrete ale BNR, cu scopul de a tempera inflatia", a spus si analistul X-Trade Brokers, Claudiu Cazacu.

Vezi aici si cine a profitat de pe urma aprecierii monedei nationale