Scumpirea euro aduce prețuri mai mari pentru toate bunurile importate, dar și pentru serviciile și produsele cu prețuri stabilite în moneda unică.

Euro s-a scumpit cu 1% într-o singură săptămână. A ajuns la 4,78 de lei.

De la începutul anului, cursul e mai mare cu 2,4%. Putem spune că leul, în raport cu euro, se îndreaptă spre un sfârşit de an mai prost decât a fost începutul, deşi atunci în ianuarie toată piaţa era inflamată de Ordonanţa 114, privind supraimpozitarea companiilor din industriile telecom, energie și sectorul bancar.

De ce se devalorizează leul?

Analiştii spun că sunt două motive. Primul este că firmele cumpără multe produse din import, ca să îşi facă stocuri pentru perioada sărbătorilor, când speră la vânzări mai mari decât anul trecut. Cumpără aceste produse în valută, deci au nevoie de euro.

Al doilea motiv ar fi problemele din bugetul de stat, care ies la iveală și care provoacă neîncrederea investitorilor, care nu mai sunt interesați de leu, potrivit specialiștilor.

De obicei în anii trecuți, românii din afară țării trimiteau bani acasă, pentru familii. Nu se știe exact de ce, dar anul acesta remiterile nu mai sunt atât de consistente.

Joi, pragul de 4,9 lei pentru un euro la vânzare a fost bătut de cei de la Alpha Bank. Sunt foarte aproape cei de la OTP, BCR și BRD. Situația va continua pe termen mediu, susțin analiștii financiari.