Atmosfera pesimista din piete a fost alimentata si de rezultatul alegerilor din landul german Renania de Nord-Westfalia, unde partidul conservator al cancelarului Angela Merkel a inregistrat duminica o infrangere importanta, rezultat care ar putea incuraja opozitia de stanga, care se opune politicilor de austeritate din Europa. 

In tot acest context moneda euro a scazut luni pe pietele asiatice la 1,2877 dolari, cel mai redus nivel din 23 ianuarie, informeaza Mediafax.

Cele mai recente cotatii plaseaza euro la 1,2885 dolari, fata de 1,2914 dolari vineri seara la New York. 

Moneda unica europeana pare pregatita pentru scaderi in urmatoarele saptamani, in special daca Banca Centrala Europeana va opta pentru noi masuri de relaxare a politicii monetare pentru a sprijini cresterea economica a zonei euro, comenteaza un analist al Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ. 

"Cred ca se vor indrepta in aceasta directie, chiar daca ar inregistra pagube pe frontul inflatiei. In acest caz, directia va fi spre deprecierea monedei", spune acesta. 

Euro este sub presiune de la inceputul saptamanii trecute, dupa ce cele doua partide principale care sustin acordul Greciei cu institutiile financiare internationale, Noua Democratie si PASOK, nu au reusit sa obtina impreuna majoritatea, punand sub semnul intrebarii capacitatea tarii de a respecta conditiile convenite cu creditorii externi, de a evita falimentul si de a ramane in zona euro.

Bursele europene au deschis luni in scadere puternica, din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat din zona euro.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu 1,1% in primele minute de tranzactionare. 

Indicele bancilor din zona euro este in cadere cu 2,4%.

Actiunile din sectorul resurselor si materiilor prime sunt de asemenea in retragere, din cauza temerilor privind scaderea cererii din China dupa ce Beijingul a redus rezervele minime obligatorii din sectorul bancar dupa ce mai multi indicatori economici au dezamagit.