Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, miercuri, un curs de referinţă de 4.7808 lei/euro, în creştere cu 0,07% faţă de valoarea atinsă miercuri, respective 4,7776 lei/euro.

Aceasta este a patra zi consecutiv în care euro atinge un nou nivel record în raport cu leul.

Joi dimineață, euro a depășit nivelul de 4,85 lei la unele bănci comerciale, după ce, pe piaţa interbancară, euro a trecut de nivelul de 4,78 lei, peste cursul de referinţă anunţat miercuri de Banca Naţională a României (BNR).

Pe piaţa interbancară, euro a atins un vârf de 4.7860 lei în ultimele 24 de ore, potrivit News.ro.

Cele mai mari bănci comerciale din România vând euro, joi, şi cu peste 4,85 lei. BRD are afişat un curs valutar, la vânzare, la casa de schimb, de 4.8570 lei/euro.

BCR, parte din grupul austriac Erste, vinde un euro cu 4,8560 lei. Banca Transilvania vinde un euro, la casa de schimb, cu 4.8350 lei.

Deprecierea leului are loc în contextul în care, în perioada ianuarie - septembrie, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 8,103 miliarde euro, cu 19,2% mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a scăzut de la 4.3172 lei la 4.3144 lei. Cursul francului elveţian a coborât de la 4.3546 lei la 4.3531 lei.

Lira sterlină a crescut de la 5.5732 lei la 5.5850 lei. Preţul gramului de aur a scăzut de la 204.7771 lei la 203.6385 lei.

Analiști: În următoarele luni, euro se va apropia de 5 lei

Analiștii financiari au vești proaste și estimează că, în următoarele luni, euro se va apropia de 5 lei. Căderea leului are loc din cauza importurilor tot mai mari pe care companiile le fac în această perioadă de dinaintea sărbătorilor, când românii cumpără foarte multe bunuri care nu sunt produse la noi în ţară.

Datele economice proaste pun şi ele presiune pe leu, iar efectele sunt ca de bumerang - vor apărea din nou scumpiri, avertizează specialiştii.

Dragoş Cabat, CFA România: „Leul se va deprecia către 4,79 sau chiar mai mult pentru următoarele șase luni, iar colegii noștri au estimat că pentru următoarele 12 luni se va duce chiar spre 4,85.”

Scumpirea euro e legată de proviziile făcute de companii înaintea sărbătorilor.

Iancu Guda, analist financiar: „Deprecierea este oarecum sezonieră în perioada de dinaintea sărbătorilor de iarnă, când foarte multe companii își fac stocuri, importă masiv pentru perioada care urmează, din păcate nu mai există acele repatrieri de bani. Emigranții care pleacă din România nu mai trimit la fel de mulți bani în țară deoarece pleacă împreună cu familiile. Și din păcate avem acel puseu de creștere care va continuă inclusiv anul viitor”

De la Banca Naţională această cădere a leului se vede ca o corecţie făcută de piaţă.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR: „Se poate considera o corecție a pieței care vine după ani întregi în care s-a consumat mai mult decât s-a produs și s-a stimulat mai mult consum decât poate era cazul. Nu vorbim aici despre creșterile salariale pe care trebuiau să le facă, ci de dimensiunea creșterilor.”

România este campioana scumpirilor în Europa de 14 luni consecutive. Luna trecută am condus din nou clasamentul în condiţiile în care în ţările de la Mediterană apar ieftiniri faţă de anul trecut și inflația medie a Uniunii e de 1,1. Problema e că un euro mai scump aduce alte creşteri de prețuri, iar acestea sunt stimulate de oamenii care fac cumpărături.

Dragoș Cabat: „Cheltuielile mai mari pe care le fac românii pun presiune în intern pe inflație, deci majorarea prețurilor în lei ale bunurilor produse în România, iar în extern pe cursul de schimb. Deci bunurile importate devin mai scumpe prin faptul că leul se depreciază față de moneda unică”

Adică mașinile, chiriile, facturile de telefon, apartamentele și toate bunurile importate se scumpesc. Toate acestea erodează puterea de cumpărare a banilor româneşti.