Trei zile cu cele mai mari cresteri din ultimul an pentru moneda unica europeana au impins indicele dolarului la cel mai redus nivel atins din octombrie anul trecut si i-au determinat pe unii dintre suporterii dolarului sa afirme ca aprecierea puternica a dolarului s-a incheiat.

Discursul de marti al lui Draghi, care a avut loc pe fondul altor semnale din parte altor banci centrale importante, a convins pietele ca BCE se pregateste sa inceapa retragerea masurilor de stimulare a economiei zonei euro, in acest an.

Cel mai mare test va fi pragul de 1,15 dolari pe unitate”, a declarat directorul pentru strategie pe piata valutara al RBC, Elsa Lignos.

Euro este in urcare cu 0,4%, la 1,1425 dolari pe unitate, dupa ce a depasit pentru scurt timp un maxim atins in iunie anul trecut, de 1,1428 dolari pe unitate.

In martie 2015, Banca Centrala Europeana a demarat mult-asteptatul program de relaxare cantitativa, in valoare de 1.100 miliarde de euro (1.200 miliarde de dolari), iar in vara acestui an a inceput achizitiile de obligatiuni emise de companii, in dorinta de a stimula cresterea economiei zonei euro.

Euro revine la 4,55 lei, nou nivel minim al ultimei luni. Dolarul scade sub 4 lei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat joi un curs de referinta de 4,5503 lei/euro, in scadere cu 0,13% fata de nivelul precedent si nou nivel minim din 25 mai, in conditiile in care leul este ajutat de formarea rapida a noului guvern, spun analistii.

Miercuri, BNR a afisat un curs de 4,5563 lei/euro.

Leul s-a depreciat semnificativ in zilele de dinaintea votului pe motiunea de cenzura introdusa de alianta PSD-ALDE impotriva propriului guvern. Miercuri, euro a atins un nivel maxim din 3 august 2012, de 4,5987 lei.

Dupa desemnarea rapida a lui Mihai Tudose pentru functia de premier si formarea noului guvern, presiunea asupra leului a disparut.

Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat puternic si joi, de la 4,0114 lei la 3,9857 lei, nivel minim din 5 octombrie 2016.

Totodata, cursul francului elvetian a scazut de la 4,1753 lei la 4,1610 lei.

Increderea in economia zonei euro a urcat la maximul ultimilor 10 ani

Increderea in economia zonei euro a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, potrivit datelor publicate joi de Comisia Europeana, in timp ce Banca Centrala Europeana (BCE) se indreapta spre retragerea masurilor monetare de stimulare fara precedent, transmite Bloomberg.

Un indice referitor la increderea directorilor de companii si a consumatorilor a crescut la 111,1 puncte in iunie, cel mai ridicat nivel atins din august 2007, de la 109,2 puncte in luna mai, arata datele CE.

Analistii anticipau un nivel de 109,5 puncte.

Raportul a venit la doua zile dupa ce presedintele BCE Mario Draghi a provocat confuzie in randul investitorilor, afirmand ca exista spatiu pentru ajustarea masurilor de stimulare datorita imbunatatirii situatiei economice, dar a cerut prudenta si rabdare, din cauza inflatiei scazute.

Un indice privind activitatile din sectorul privat a semnalat ca economia zonei euro a inregistrat in trimestrul al doilea cea mai rapida crestere din ultimii sase ani, in conditiile in care increderea oamenilor de afaceri in economia Germaniei a atins un nivel record, iar increderea francezilor in economia tarii lor a crescut.

In industria zonei euro increderea a fost alimentata de asteptarile pozitive legate de comenzi, iar in servicii de anticiparea unei cereri mai mari.

Imbunatatirea increderii consumatorilor reflecta asteptarile mai mai fata de perspectivele economice, locurile de munca si economii.

Indicii de incredere in economie au crescut puternic in Germania, Franta si Olanda, in Spania au avansat usor, iar in Italia au stagnat.