Dolarul, insa, a inregistrat un salt de +0,87 % in prima sedinta de tranzactionare din acest an.

Moneda americana, cotata indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, a ajuns la 4,3408 lei, de la 4,3033 lei, apropiindu-se de nivel maxim istoric in raport cu leul, de 4,3504 lei, atins in ultimele zile ale anului trecut.

Dolarul s-a intarit in raport cu euro, fiind cotat sub pragul de 1,04 dolari/euro. Dolarul SUA este moneda de referinta pe plan international pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americana.

Cursul francului elvetian a scazut la 4,2210 lei, de la 4,2245 lei in sedinta precedenta, in timp ce lira sterlina s-a apreciat semnificativ pana la 5,3338 lei.

Analist: Dolarul ar putea depasi moneda unica, in 2017

In opinia lui Claudiu Cazacu, analist-sef al X-Trade Brokers, dolarul american ar putea depasi moneda unica europeana in 2017.

“La fel ca si 2016, 2017 se anunta un an care promite sa fie interesant si poate oferi surprize, ceea ce inseamna ca, foarte probabil, estimarile initiale ar putea avea nevoie de revizuiri. Teme esentiale vor fi performanta economiei americane si dimensiunea programului fiscal al SUA, in raport cu estimarile deja facute, peisajul politic european si pozitionarea fortelor care doresc referendumuri pentru apartenenta la UE, dinamica yuan-ului si a datoriei publice a Chinei, raspunsul producatorilor americani la limitarea productiei altor state si presiunea geopolitica”, sustine Claudiu Cazacu, analist-sef al X-Trade Brokers, citat de Mediafax.ro.

Cazacu a mai spus ca primele luni ale anului ar putea favoriza dolarul american in raport cu euro, si implicit, in raport cu leul.

“Pentru o perioada am putea vedea chiar moneda americana mai scumpa decat cea europeana. In acest caz, daca raportul euro-dolar ar ramane sub unu pentru mai multe luni, efectul de stimulare asupra economiei zonei euro nu ar trebui neglijat, astfel incat impulsul oferit relatiilor comerciale din perspectiva europeana ar mari atractivitatea companiilor europene, favorizand ulterior si moneda unica. La final de 2017 sau inceput de 2018 euro ar putea fi din nou preferat in raport cu dolarul american”, este de parere traderul.

Potrivit analistului, francul elvetian ar putea fi din nou la cautare in apropierea alegerilor din Franta si Italia (probabil trimestrul al II-lea) si a celor din Germania (in toamna). “Daca va fi evitata o serie de noi referendumuri referitoare la UE in tari-cheie precum Franta sau Italia, se poate instala in ultimul trimestru al anului o tendinta favorabila monedei unice europene, in timp ce apetitul pentru franc, vazut ca refugiu, s-ar diminua”, a explicat Claudiu Cazacu.

Cursurile pietei valutare din 3 ianuarie 2017, anuntate de BNR:

1 euro - 4,5175 lei
1 dolar SUA - 4,3408 lei
1 franc elvetian - 4,2210 lei
1 lira sterlina - 5,3338 lei