Vineri, BNR a afişat un curs de 4,5883 lei/euro, nivel maxim din 22 iunie.

În şedinţa de vineri, jucătorii au testat pragul de 4,59 unităţi/euro, însă oferta de valută a readus cursul sub acest prag, posibil şi ca urmare a intervenţiei BNR în piaţă.

"Potenţialul de creştere pentru pereche (euro/leu) pare în prezent limitat de banca centrală, anihilând orice reluare a vânzărilor de active riscante declanşate de tensiunile geopolitice", arată un raport al ING Bank, citat de News.ro.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 3,9066 lei la 3,9079 lei. Cursul francului elveţian a scăzut de la 4,0606 lei 4,0379 lei.

Euro este în declin luni, înainte de reuniunea de la Jackson Hole

Pe piețele internaționale, euro este în declin luni, înainte de reuniunea de la Jackson Hole, continuând declinul de săptămâna trecută, cel mai amplu din ultimele peste două luni, investitorii considerând că avansul de două cifre consemnat de moneda unică europeană în acest an ar putea fi prea mult pentru o bancă centrală încă reticentă faţă de restrângerea măsurilor de stimulare, transmite Reuters.

Moneda euro a coborât luni cu 0,17%, la 1,1740 dolari pe unitate, după ce s-a depreciat cu 0,5% săptămâna trecută, cel mai mult după 9 iunie.

Euro s-a apreciat cu peste 11% în 2017, înregistrând cea mai bună performanţă dintr-un grup de 10 monede importante.

”În absenţa unor artificii din partea lui Mario Draghi în această săptămână, plasamentele pentru scăderea euro faţă de dolar ar putea fi o strategie mai bună decât urmărirea unui euro mai puternic”, a spus Viraj Patel, analist la ING Bank în Londra.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, nu va da un nou mesaj de politică monetară la conferinţa Rezervei Federale americane de la Jackson Hole, care va avea loc în această săptămână, au declarat două surse apropiate situaţiei, temperând aşteptările că BCE va începe restrângerea măsurilor de stimulare.