Leul a recuperat usor luni din pierderea inregistrata in sesiunea interbancara de vineri, cu sprijinul interventiilor BNR, insa cursurile publicate de banca centrala pentru euro si dolar au urcat la noi valori maxime, de 4,5571 lei/euro si, respectiv, 3,7399 lei/dolar.

Precedentele recorduri au fost inregistrate vineri, cand rata de referinta leu/euro a fost de 4,5495 unitati, iar cursul oficial pentru dolar s-a plasat la 3,7274 lei/dolar.

Dealerii spun ca presiunea de depreciere a fost sustinuta si de faptul ca banca centrala nu mai combate atat de agresiv aceasta tendinta si pemite o volatilitate mai mare.

Cotatia de referinta publicata luni arata o scadere a leului cu 5,5% fata de euro comparativ cu rata de schimb de la finele aului trecut. Ultima cotatie din 2011 a fost de 4,3197 lei/euro. Fata de dolar, pierderea anuala este de 11,9%, de la un curs de 3,3393 lei/dolar la sfarsitul lunii decembrie.

Paritatea oficiala leu/franc elvetian a crescut de la 3,7883 lei/franc la 3,7944 lei/franc. Aceasta reprezinta un nou maxim din ultimele zece luni. O rata oficiala mai ridicata a fost inregistrata la 5 septembrie 2011, cand francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Ministrul Finantelor sustine ca leul va incepe sa-si revina dupa rezolvarea situatiei politice din Romania

"Cursul e stabilit de Banca Nationala pe baza tranzactiilor de pe piata. Ne afecteaza direct si afecteaza cetatenii in primul rand, dar si firmele. Consider ca e o evolutie conjuncturala, cursul va veni inapoi, deci se va aprecia, cred eu, pana la un nivel de sub 4,5lei/euro, cam de unde a plecat in momentul respectiv, ca efect al calmarii si clarificarilor de pe scena politica", a spus Florin Georgescu, citat de Mediafax.

El a raspuns unei intrebari privind faptul ca batalia politica se reflecta in cursul de schimb si afecteaza direct activitatea Ministerului Finantelor Publice si eforturile de relansare a economiei.

Georgescu a tinut sa precizeze ca nu este angajat politic, nefacand parte in acest moment din niciun partid, iar pozitia este une de tehnocrat.

Paritatea leu/euro a inceput sa creasca inca din urma cu doua saptamani, ca urmare a tensiunilor politice dintre PDL si USL, iar suspendarea presedintelui Traian Basescu a intensificat aversiunea la risc a investitorilor. Astfel, in ultimele doua saptamani moneda nationala s-a depreciat cu 2,25%.