Este efectul unei decizii a Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Intre timp, avocatii imprumutatilor vor cere in instanta plata la cursul de la data acordarii. Consilierul guvernatorului BNR spune ca volumul creditelor in franci elvetieni este suficient de mic incat sa nu produca ingrijorare.

"Din totalul creditelor din Romania creditele in franci elvetieni nu depasesc 4,1%. Diferenta de la cursurile care au crescut la cursurile cu care s-au inregistrat imprumuturile acum nu stiu cati ani n-au cum sa destabilizeze nici o banca. La 11 miliarde de lei totalul creditelor, cat ar putea sa fie diferenta asta? Un miliard - cel mult!" spune Adrian Vasilescu.

Avocatii clientilor pluseaza si spun ca chiar daca Decizia Curtii Europene nu impune plata ratelor la cursul de la data acordarii, ei vor cere asta in continuare. Iata ce vor face in cazul unui unui roman care s-a imprumutat in 2007 cand cursul era de 2,2 lei pentru un franc. "Eu o sa cer tot 2,2" anunta avocatii.

Exista insa si alte clauze abuzive, unele de-a dreptul ciudate, care pot fi atacate cu succes in instanta, spun avocatii. "In cadrul aceleiasi banci evident sucursale diferite existau metode diferite de calcul pentru dobanda" sustine Adrian Cuculis, avocat.

Pe rolul instantelor romanesti se afla deja mii de procese pentru clauze abuzive. "Ceea ce s-a constat printr-o practica foarte larga si populara in instantele din Romania ca acel mod de calcul prin marja de risc a bancii insa netrecuta in contract si dobanda de referinta a bancii este o clauza abuziva", explica Adrian Cuculis, avocat.