Peste 12 milioane de monede bitcoin circula in acest moment pe internet. Valoarea lor ajunge la 1 miliard de dolari. In ultimele saptamani a crescut de la 80 la 120 de dolari, si astfel mii de persoane s-au imbogatit dintr-odata, doar pentru ca moneda a fost recunoscuta in Germania.

Piata este atat de sensibila, incat orice stire despre bitcoin ii poate influenta valoarea. Daca vreti sa folositi bitcoin, nu aveti nevoie de un cont la banca, ci de un cont special format dintr-o adresa speciala si o parola, ca pe retelele de socializare. In acest cont se tin toti banii si se pot face plati in conturi similare. Aceste tranzactii sunt instant, pentru ca nu sunt intermediate de o banca, iar comisioanele sunt zero.

Si din Romania se pot face plati cu bitcoin pentru excursii, produse IT, insa doar pe site-uri straine. Detinatorii de bitcoin din tara noastra pot acum sa foloseasca banii la doua restaurante.

De la implementarea bitcoinului am ramas placut surprinsi ca la noi in restaurant au intrat din ce in ce mai multe persoane”, spune Daniel Horia, manager de restaurant.

Cine nu vrea sa cumpere bitcoin, il poate castiga stand acasa. Pentru ca nu exista o banca pentru intermedierea platilor, tranzactiile sunt procesate de calculatoarele unor utilizatori, care au acceptat sa le puna in retea.

Printre ei este si Adrian, care si-a construit un calculator performant de mii de lei. Cu cat computerul proceseaza mai multa informatie, cu atat ii genereaza mai multi bani virtuali. Unii se tem insa ca aceasta moneda e o bula care se va sparge. Recordul bitcoin a fost de 266 dolari, in aprilie anul acesta.