Banca centrala a anuntat oficial un prag limita pentru franc, dupa ce aprecierea acestuia pana aproape de paritate cu euro a afectat puternic exporturile. Investitorii isi cresc expunerea in franci in perioade de volatilitate, moneda statului elvetian fiind considerata unul dintre plasamentele sigure.

Moneda Elvetiei s-a apreciat joi pentru a doua zi consecutiv, in contextul temerilor ca se agraveaza criza din zona euro, dupa ce obligatiunile Spaniei si Frantei au scazut. Un purtator de cuvant al bancii centrale a refuzat sa comenteze.

Francul a revenit ulterior peste nivelul de 1,2 franci pe euro. "Ne asteptam de ceva timp ca pragul impus de banca sa nu reziste, avand in vedere reluarea temerilor legate de criza din zona euro. Pe termen scurt, banca centrala ar putea fi nevoita sa intervina, dar daca aceasta politica va continua sa functioneze ramane de vazut", a declarat Hans-Guenter Redeker, analist la Morgan Stanley Londra.

Unul din membrii conducerii bancii Elvetiei, Jean-Pierre Danthine, a declarat miercuri in cotidianul Tribune de Geneve ca banca centrala considera inca francul "supraevaluat".

Citeste si:

Se naste o noua moneda, probabil cea mai mare inventie a internetului