Cei care s-au bucurat de dobanzi mai mici in urma cu doi-trei la un imprumut intr-o moneda exotica, acum isi freaca mainile de necaz. Astfel, francul elvetian a batut record dupa record si a ajuns sa fie cotat la 3,37 de lei.

Cum se traduce asta daca ati luat un imprumut de 10.000 de franci in 2007? La o rata de 100 de franci plateati atunci circa 198 de lei. La diferenta de doi ani, rata a depasit 337 de lei. La o asemenea apreciere, nu e de mirare ca si restantele au atins valori record! Doar in ultimii doi ani au crescut de 60 de ori.

Lovitura dubla

Multi dintre cei care au fost atrasi de mirajul creditelor in franci cu dobanzi mici au mai fost loviti si de cresterea dobanzi dupa un an de contract de exemplu. Si asta pentru ca in primul an de contract, se trecea la o o alta formula de calcul a dobanzii, lucru care a scumpit si mai mult creditele deja afectate de deprecierea leului.

In alte state vecine situatia este si mai dramatica. Daca la noi doar 5% din romani au credite in franci, in Ungaria de exemplu numarul acestora urca pana la 34%.

Francul elvetian ca investitie

Si la nivel european, francul elvetian s-a apreciat pana la 1,2698 unitati pentru un euro, avansul din acest an fata de moneda unica fiind de 16,6%, potrivit Bloomberg.

"Investitorii cauta plasamente sigure. Francul elvetian joaca rolul marcii germane", a declarat Adrain Schmidt, analist la Lloyds TSB Bank.
El a adaugat ca temerile legate de situatia tarilor periferice din zona euro nu vor disparea si, daca se va instala panica, este posibil un curs de 1,2 franci pentru un euro.

In septembrie, si Nouriel Roubini, profesor de economie la Universitatea din New York, citat de Bloomberg, spunea ca dolarul, yenul si francul elvetian ar putea fi investitii mai bune ca aurul in cazul in care economia globala reintra in recesiune. De exemplu, la finele lui august, yenul a atins in iulie cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani in raport cu dolarul.