Ai rata intr-o moneda straina? Dolar, euro sau franc? Atunci stii cum e sa platesti cativa lei in plus in fiecare luna din cauza fluctuatiei cursului de schimb. Chiar si asa cei mai afectati sunt cei care s-au imprumutat in franc! Vazut ca o supapa in perioada de boom al creditarii pentru ca iti oferea o dobanda mica, acum a devenit un adversar de temut al portofelului tau.

Cu cat ti-a crescut rata la banca in ultimii trei ani

Astazi, de exemplu francul s-a apropiat amenintator de pragul istoric de 3,36 lei, inregistrand o cotatie de 3,3584 lei. Iar acest lucru pare sa devina o obisnuinta - analistii de la BNP Paribas spun ca, in continuare, este putin probabil ca rata de schimb a francului elvetian sa se modifice fata de euro si dolar pe termen scurt.

De exemplu, daca in iunie 2007 ati imprumut 5.000 de franci elvetieni si aveati o rata de 100 de lei plateati circa 198 de lei. Acum, plati chiar aproape 336 de lei. Din acest motiv restantele la creditele in franci elvetieni au crescut de 60 de ori in doar doi ani.


Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat vineri un curs de referinta de 4,2899 lei/euro, cu 0,54 bani mai mic decat cel de joi, de 4,2953 lei/euro. Pentru dolar, banca centrala a anuntat o paritate cu 2,33 bani mai mica, de 3,2208 lei/dolar.