Referinta pentru franc a crescut cu 6,65 bani, de la 4,5152 lei joi.

Banca centrala a anuntat un curs in urcare puternica pentru dolar, cu 12,59 bani (3,25%), la 3,998 lei, dupa ce euro s-a depreciat joi si vineri fata de moneda americana pe pietele externe, in urma anuntului Bancii Centrale Europene ca va lansa un program masiv de achizitii de obligatiuni.

Evolutia dolarului in raport cu leul este determinata de raportul dintre moneda americana si cea europeana pe pietele externe.

Cursul pentru francul elvetian anuntat de BNR a atins niveluri record joi si vineri saptamana trecuta, dar si luni, miercuri si joi saptamana aceasta, ca urmare a eliminarii a plafonului minim impus de Banca Elvetiei pentru cursul franc/euro.

Francul s-a apreciat puternic incepand de saptamana trecuta, dupa ce banca centrala a Elvetiei a decis joi sa renunte la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro. Comparativ cu nivelul anuntat de BNR anterior deciziei Bancii Elvetiei, francul se afla in crestere cu 22,5% fata de leu.

Cotatia pentru euro a scazut cu 0,7 bani, la 4,4935 lei, moneda nationala beneficiind doar marginal de deprecierea generala a euro.

Francul depaseste euro pe pietele externe, dupa ce BCE a anuntat o infuzie de 1 trilion de euro in economia Europei

Francul elvetian s-a stabilizat vineri la 1,012 euro pe pietele externe, dupa ce s-a apreciat joi cu 1% in urma decizei BCE de a lansa un program de 1.100 miliarde de euro pentru sustinerea economiei uniunii monetare, in timp ce leul s-a intarit usor si a coborat sub pragul de 4,49 lei/euro.

In jurul orei 10:00, euro era cotat in piata interbancara locala la 4,4895 - 4,49 lei/euro, dupa ce pe finalul sedintei de joi se tranzactiona la 4,4976 lei. Euro s-a depreciat joi in a doua parte a zilei in raport cu cele mai multe valute, dupa anuntul Bancii Centrale Europene (BCE).

Tot in jurul orei 10:00, francul elvetian se situa pe pietele externe la 1,0123 franci/euro, in stagnare fata de nivelul inregistrat aproape de sfarsitul sedintei de joi.

"Miscarea este mica in aceasta dimineata, dar pe apreciere de leu. Cele mai multe tranzactii au avut loc sub pragul de 4,49 lei/euro. Am putea vedea in perioada urmatoare un efect mai puternic de pe urma deciziei BCE, dar ramane de vazut. Euro este acum stabil si chiar si cursul euro/dolar a inregistrat o usoara corectie", a declarat dealerul unei banci, citat de Mediafax.

Volumele din piata interbancara locala s-au situat in media pentru prima ora de tranzactii, cu schimburi perfectate intre un minim de 4,4875 lei/euro si un maxim de 4,4905 lei/euro.

In regiune, zlotul stagna fata de euro, iar forintul inregistra o apreciere de 0,2%.

BCE a anuntat, joi, ca va lansa in martie un program extins de achizitii de active in zona euro in valoare lunara de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro pana septembrie 2016 si care va include cumpararea de obligatiuni guvernamentale. Valoarea programului, de aproape 1.100 miliarde de euro, era asteptata de pietele financiare.