Tensiunile de pe pietele internationale au lovit astazi si piata valutara din Romania, iar leul a ajuns la cel mai mare curs din ultimele 16 luni, la numai un ban fata de maximul istoric inregistrat anul trecut. Analistii nu exclud ca in 2012 moneda noastra sa ajunga la 4 lei si 5 bani.

Un leu slab da peste cap planurile firmelor. Acum e momentul ca Guvernul sa sprijine companiile, spun intr-un glas oamenii de afaceri.

"Singurul lucru pe care trebuie sa-l faca in plus este ca noi, platitorii la taxe, sa putem ramane cu toti angajatii sau sa reangajam mai multi si sa faca sa se invarta mai repede roata asta economica. Acela ar fi singurul instrument", spune omul de afaceri Ion Tiriac.

Imprumuturile in valuta vor fi mai ieftine, atat pentru companii, cat si pentru stat, dupa ce Banca Centrala Europeana a redus dobanda pentru euro la 1, 25%.  

Pe de alta parte, FMI-ul a cerut deja Executivului sa taie puternic din cheltuieli.

"Guvernul ar trebui sa continue cu reformele din economie si sa continue reducerea dificitului bugetar. Ceea ce depinde de noi trebuie sa facem ,si anume sa continuam ceea ce ne-am angajat ca reforme structurale, plus sa absorbim mai bine bani europeni", explica Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

Un deficit bugetar mai mic va atrage insa si o crestere economica mai mica, spun analistii.