Moneda unica europeana s-a depreciat cu 1,2% fata de dolar, la 1,1234 dolari pe unitate, la ora 10:00 la Londra (12:00 ora Romaniei), marcand cel mai scazut nivel din luna septembrie 2003 pana in prezent, relateaza Bloomberg.

"Alegerile din Grecia reprezinta un alt motiv pentru a vinde euro, in caz ca decizia BCE nu a fost suficienta", a afirmat Sean Callow, analist al Westpac Banking din Sydney, scrie Mediafax.

Duminica, in Grecia vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, ca urmare a esecului votarii unui nou presedinte, fapt care a crescut ingrijorarile referitoare la posibilitatea ca partidul de extrema stanga Syriza sa preia conducerea Greciei.

La inceputul lunii ianuarie, liderul Syriza, Alexis Tsipras, a declarat ca vrea sa puna capat politicii de austeritate impuse tarii de creditorii internationali (troica UE-BCE-FMI) in schimbul unui imprumut de 240 de miliarde de euro. El vrea, de asemenea, sa negocieze restructurarea datoriei publice.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a anuntat joi ca institutia va lansa in martie un program extins de achizitii de active din zona euro in valoare lunara de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro pana in septembrie 2016 si care va include cumpararea de obligatiuni guvernamentale.

In acelasi timp, noile masuri de stimulare a economiei din zona euro anuntate de BCE au dus la cresterea actiunilor pe pietele europene, indicele Europe Stoxx 600 urcand cu pana la 1,5% vineri. Indicele CAC al bursei de la Paris a avansat cu pana la 1,4% in timpul sedintei, iar indicele DAX al bursei din Frankfurt a crescut cu 1,3%.

Pietele emergente au fost si ele animate de anuntul lui Draghi, achizitiile de obligatiuni suverane fiind "masive" in tari ca Romania, Ungaria, Ponia si Turcia, potrivit lui Viktor Szabo, analist la firma de investitii Aberdeen in Londra.

Economistii de la Morgan Stanley au redus vineri prognoza privind cursul euro/dolar si apreciaza ca moneda europeana se va deprecia la 1,05 dolari pe unitate pana la finalul acestui an. Anterior, analistii Morgan Stanley estimau ca euro va scadea la 1,12 dolari pe unitate la sfirsitul lui 2015.