Speculatiile au parut sa fie confirmate de un articol aparut duminica in publicatia SonntagsZeitung, potrivit caruia urmeaza sa fie stabilita o limita a cursului euro/franc.

Dealerii au declarat insa ca vanzarile de franci au fost determinate de speculatiile de dinaintea unei sedinte a guvernului elvetian programata miercuri, in conditiile in care Banca Nationala a Elvetiei (BNE) a obtinut sprijinul principalului partid de guvernamant pentru vanzarea directa de franci in vederea deprecierii cursului.

"Piata vede ca exista posibilitatea ca BNE sa aiba un plan, ceea ce creste nervozitatea in legatura cu francul elvetian. Exista zvonuri ca ar putea stabili un curs tinta de 1,2 franci pentru un euro, dar BNE nu a mentionat un nivel, astfel incat trebuie asteptata sedinta de miercuri", a declarat Manuel Oliveri, analist la UBS.

Euro a urcat la 1,1458 franci elvetieni pe unitate pe platforma de tranzactionare EBS, iar la ora transmiterii stirii era cotat in crestere cu 2,5%, la 1,1365 franci pe unitate.

Saptamana trecuta, euro a coborat la un minim record de 1,0075 franci pe unitate.

Dolarul s-a apreciat cu 2,1%, la 0,7938 franci pe unitate, dupa un maxim atins in timpul tranzactiilor de 0,7998 franci pe unitate.

Aprecierea francului elvetian la un nivel record a fost determinata de reticenta la risc a investitorilor, dupa retrogradarea ratingului Statelor Unite de catre Standard&Poor’s si din cauza crizei datoriilor suverane din zona euro.

Aprecierea francului s-a simtit si in Romania, unde moneda elvetiana a atins cinci maxime consecutive. Vineri, francul elvetian a scazut pentru prima data dupa aprecierea masiva din ultima perioada.

Masurile anuntate de Banca Elvetiei au dat roade. Francul elvetian a scazut dupa cinci maxime consecutive VIDEO