Banca Centrala Europeana a anuntat un curs de referinta de 4,4093 lei/euro pentru 1 octombrie 2014, acest indicator al cursului, folosit de Guvern la calcularea accizelor, fiind acum cu 0,88% mai mic decat cel de anul trecut, de 4,4485 lei/euro. 

Daca accizele vor fi calculate in continuare pe baza cursului BCE, atunci nivelul acestora ar trebui sa fie mai mic din 2015.

Anul acesta, Guvernul a luat in considerare pentru accize cursul BCE din 2012, deoarece era mai mare decat cel din 2013 care trebuia folosit in mod normal, si a adaugat cea mai mare rata a inflatiei, cea din septembrie 2013. Astfel, accizele au fost platite la un curs de 4,73 lei, cu 30 de bani peste nivelul anuntat de BCE. 

"Faptul ca acciza are mod de calcul cursul de la 1 octombrie nu inseamna ca ea intra in vigoare de la 1 octombrie. Avem un grup de lucru care analizeaza mai multe versiuni si, in momentul in care ei vor definitiva modul de calculare al accizei, daca va ramane in vigoare sau nu, vom anunta, dar ea intra in vigoare de la 1 ianuarie. Deci, noi trebuie sa avem aceasta formula definitivata cel tarziu pana in momentul in care vom face bugetul pe 2015", a spus Petrescu. 

Jurnalistii au incercat totusi sa afle daca metoda de calcul se va baza in continuare pe cursul anuntat miercuri de BCE, mai mic decat cel de la 1 octombrie 2013 si valabil pentru acest an, ceea ce ar inseamna ca accizele de anul viitor vor fi mai mici, sau i se "pare normal" sa fie folosit un curs artificial precum cel utilizat in acest an. 

"Eu pot sa comentez pe masuri pe care le voi lua, pe care le-am luat, acesta este cursul accizei. Nu am nimic de comentat in momentul de fata referitor la cursul actual al accizei, decat ca lucram cu un grup de lucru si e posibil un alt mod de calculare sau poate sa ramana acelasi", a raspuns Petrescu. 

Ministrul a mai fost intrebat cum explica faptul ca nu se stie la aceasta data modul de calcul si cursul, avand in vedere faptul ca Guvernul se prezinta ca fiind unul "predictibil", dar si de aceasta data ministrul a evitat.

"Nu este adevarat. Repet, aceasta acciza, daca se schimba modul de calcul - nu am zis ca se schimba - ar intra in vigoare de la 1 ianuarie 2015. Da, evident, trebuie sa avem o formula de calcul inainte de acea data, cu cat de mult timp inainte, pentru a avea o dezbatere publica normala. Faptul ca este legat de cursul de la 1 octombrie nu inseamna ca trebuie sa avem o metoda de calcul de la 1 octombrie", a spus Petrescu. 

Totodata, ministrul Finantelor a lasat sa se inteleaga ca modul de calcul al accizei va fi pus in dezbatere publica.  "Pentru toate proiectele pe care le-am avut au fost puse pe site si au fost discutate cu mediul de afaceri si cu sindicatele", a mai spus ea. 

In noiembrie anul trecut, cand cursul BCE a fost anuntat in scadere fata de anul precedent, premierul Victor Ponta a anuntat ca, pentru 2014, accizele nu vor mai fi indexate in functie de acest curs de schimb, ci raportat la inflatie. 

Surse oficiale declarau pentru Mediafax ca nivelul accizelor ar putea fi stabilit, incepand din 2014, prin indexare cu rata inflatiei, renuntandu-se astfel la calculul legat de cursul de schimb, in tendinta de scadere, pentru a nu fi afectate veniturile incasate la buget din accize.  Modificarea metodologiei de calcul a accizelor a fost convenita cu Fondul Monetar International. 

Accizele sunt platite pentru productia de alcool si bauturi alcoolice, tutunul prelucrat, bunuri de lux, produse energetice si cafea. Accizele sunt calculate in euro intrucat nivelul minim al acestor taxe este armonizat la nivelul UE, iar Romania a pracurs un calendar de crestere a valorilor de la momentul aderarii la spatiul comunitar. 

In primele opt luni ale acestui an, incasarile din accize la bugetul general consolidat s-au situat la 15,37 miliarde de lei, in urcare cu aproape 11% de la 13,86 miliarde de lei in aceeasi perioada a anului trecut. 

Presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, a declarat recent ca in primele opt luni din acest an incasarile din accize au depasit cu 2% programul stabilit, care lua in calcul inclusiv toate influentele din modificari legislative.  El a aratat insa ca nu stie cum vor fi calculate accizele in 2015, intrucat ANAF doar pune in practica legislatia fiscala, atributiile privind politica fiscala revenind Ministerului Finantelor. 

Ratele de referinta ale BCE pot fi diferite de cele anuntate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), intrucat sunt bazate pe o procedura zilnica de consultare intre bancile centrale din Europa si la nivel global. Pentru 30 septembrie, BCE a anuntat o rata de 4,4102 lei/euro.  BNR a anuntat un curs de referinta pentru miercuri de 4,4127 lei/euro, in urcare cu 0,13 bani fata de marti.