Prognoza utilizata de Guvern in Strategia fiscal-bugetara revizuita pentru perioada 2013-2015, obtinuta de Mediafax, survine unei perioade in care moneda nationala s-a apreciat vizibil, iar o serie de dealeri sustin ca procesul ar fi fost mai amplu daca nu ar fi intervenit Banca Nationala a Romaniei, care a cumparat euro din piata.

Leul s-a apreciat semnificativ saptamana trecuta, pe fondul interesului jucatorilor straini pentru titlurile de stat in lei. In sesiunea de joi cursul a atins minimul ultimelor 12 luni, respectiv 4,3351 lei/euro. Raportat la nivelul minim mentionat, leul s-a intarit cu 1,8% de la inceputul anului.

Estimarea privind cursul de schimb poate infuenta veniturile bugetate pentru un an, regasindu-se in principal in prognozele privind TVA si taxele vamale.

Semnalul dat de Guvern ar putea influenta marginal piata valutara, printr-o cerere mai ridicata pe partea de populatie sau unele firme mici, intrucat estimarile Comisiei Nationale de Prognoza au fost infirmate in numeroase randuri, iar piata este atenta in principal la mesajele venite dinspre Banca Nationala a Romaniei.

Pentru a se concretiza insa prognoza utilizata de Guvern, cursul ar trebui sa revina in urmatoarele luni peste nivelul de 4,5 lei/euro, ceea ce poate insemna ca pe parcursul anului este anticipata o iesire a investitorilor de pe titlurile de stat romanesti.