Yenul a scazut vineri cu 0,7%, cursul urcand la 101,27 yeni pe dolar, dupa ce a atins un maxim de 101,37 unitati, cea mai slaba valoare inregistrata de valuta japoneza din aprilie 2009, potrivit Bloomberg.

Fata de euro, yenul a coborat cu 0,5%, la 131,84 unitati pentru un euro.

Declinul de vineri a fost determinat de speculatiile din piata ca investitorii locali migreaza spre active straine in cautarea unor randamente mai bune, in contextul programului de stimulare a economiei derulat in ultimele luni de guvernatorul bancii centrale, Haruhiko Kuroda si premierul Shinzo Abe.

Celelalte monede din regiunea Asia-Pacific inregistreaza de asemenea scaderi, inclusiv in Australia si Coreea de Sud.

In aceasta saptamana, yenul a scazut cu 2,3% fata de dolar si cu 1,6% in raport cu euro. Moneda unica europeana a coborat cu 0,7% fata de dolarul SUA.

Media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg arata ca deprecierea yenului ar putea continua pentru tot restul anului, cu un curs de 104 unitati la sfarsitul lui 2013.

Yenul a coborat cu peste 21% in ultimele 6 luni, situatie care a atras nemultumirea oficialilor din alte tari, care sunt ingrijorati de scaderea competitivitatii propriilor exporturi.

Ministrul sud-coreean al Finantelor a declarat in luna aprilie ca deprecierea yenului are "un impact semnificativ" asupra economiei Coreei de Sud, mai grav decat amenintarile Coreei de Nord.

Speculatiile din piata ca autoritatile de la Seul ar putea reactiona prin masuri menite sa deprecieze moneda nationala, wonul, au determinat deprecierea acesteia vineri cu 1,4%, la 1.106 unitati pentru un dolar.