Asadar, daca un roman care are un credit in franci elvetieni lasa acum numai cateva zile 1.675 de lei la ghiseul bancii, odata cu aceasta apreciere lasa 1.615, adica mai putin cu 60 de lei.

Banca Nationala a Elvetiei a decis sa mentina rata LIBOR la un minim de 0,25%, ceea ce a zdruncinat pozitia francului inclusiv in fata monedei noastre.

Cursul leu / franc este calculat in functie de euro si totul depinde de ce se intampla la nivel international, explica specialistii.

Deciziile Bancii Nationale Elvetiene nu au efect direct asupra cotatiei leu / franc, ci in prima faza asupra paritatii euro / franc, dupa care situatia favorabila sau mai putin favorabila se rasfrange si asupra monedei noastre nationale. Astfel, daca leul creste fata de euro, atunci creste si fata de franc si invers.

Clientii care au credite in franci au asistat de la inceputul anului la o crestere constanta a cursului. Aproximativ 10% din creditele acordate sunt in franci elvetieni, fiind contractate majoritatea in perioada 2007-2008 atunci cand dobanzile la imprumuturile bancare in acesta moneda erau mai mici.