Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat miercuri un curs de referinta de 4,5987 lei/euro, in crestere cu 0,07% fata de nivelul precedent si nou nivel maxim din 3 august 2012, in conditiile in care investitorii asteapta rezultatul votului pe motiunea de cenzura depusa de catre alianta PSD-ALDE impotriva propriului guvern si clarificari despre formarea unui nou executiv.

Marti, BNR a afisat un curs de 4,5957 lei/euro.

Un nivel atat de ridicat al cusului de schimb euro/leu nu a mai fost atins din 3 august 2012, cursul BNR a fost de 4,6481 lei/euro, nivel care ramas pana acum maxim istoric.

Nivelul maxim istoric din 2012 a fost atins tot pe fondul unor tensiuni politice majore din Romania, in perioada suspendarii presedintelui de atunci, Traian Basescu, de catre majoritatea USL din Parlament.

Leul s-a depreciat semnificativ incepand de joi, dupa ruptura aparuta intre liderul PSD, Liviu Dragnea, si premierul Sorin Grindeanu, si in conditiile in care alianta PSD-ALDE a initiat o motiune de cenzura impotriva propriului guvern.

Votul pe motiunea de cenzura, care se desfasoara miercuri, a marit presiunea asupra leului, spun analistii, citati de News.ro.

Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 4,1189 lei la 4,1287 lei.

Totodata, cursul francului elvetian a crescut de la 4,2327 lei la 4,2371 lei.