Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, miercuri, un curs de 4,5218 lei pentru un euro, aceasta fiind valoarea maxima a ultimelor cinci luni.

Moneda europeana a mai depasit pragul de 4,52 lei in luna iunie, ca urmare a turbulentelor de pe pietele financiare, generate de votul pentru Brexit .

Leul a pierdut semnificativ din valoare si in raport cu dolarul american, care, dupa o scurta perioada de incertitudine imediat dupa alegerile din SUA, se apreciaza constant de mai bine de o saptamana.

Astfel, cursul BNR anuntat pentru dolarul american este de 4,2246 lei, in crestere cu 0,96% fata de valoarea din sedinta anterioara, cand moneda SUA a fost cotata la 4,1844 lei/dolar.

Potrivit Mediafax.ro, la casele de schimb valutar ale mai multor banci comerciale, dolarul american a fost afisat in premiera cu 4,3 lei la vanzare.

Pentru consumatorii din Romania, evolutia dolarului este relevanta datorita faptului ca importurile din afara Uniunii Europene – cum ar fi fructele citrice, electronicele, electrocasnicele, gadget-urile, gazul, carburantii sau bumbacul – sunt platite in valuta americana. Aprecierea acesteia va duce inevitabil la scumpirea marfurilor importate din afara UE.

Cursurile pietei valutare din 16 noiembrie, anuntate de BNR:

1 euro - 4,5218 lei
1 dolar SUA - 4,2246 lei
1 franc elvetian - 4,2071 lei
1 lira sterlina - 5,2558 lei