Comparativ cu nivelul de ieri, de 4,17 lei/euro, azi, euro a fost cotat cu 1,05 bani mai putin. Acesta este cel mai slab nivel al monedei europene, din mai anul trecut (cand cursul era stabilit la 4,1623 lei/euro).

Leul a continuat sa se aprecieze si fata de dolarul american, iar cursul BNR a atins minimul ultimelor 13 luni, de 2,9553 lei/dolar, cu 2,54 bani mai jos fata de joi. O paritate mai redusa a fost afisata de banca centrala la 3 februarie 2010, de 2,9257 lei/dolar.

Cursul leu/euro a scazut azi sub 4,17 lei/euro, inca de la deschidere.  

Dealerii nu exclud ca aprecierea leului sa fie determinata de unele interventii indirecte ale BNR, cu scopul de a tempera inflatia.

De aceeasi parere este si analistul X-Trade Brokers, Claudiu Cazacu.

"Leul este sustinut in continuare de atitutinea BNR, care incurajeaza aprecierea monedei nationale, in mod discret. Aceasta va continua sa se aprecieze, pe termen scurt, in raport cu euro", a spus pentru incont.ro analistul XTB.

"Cotatia cursului se va stabili undeva intre 4,1350 - 4,1380 lei/euro, pe termen scurt, ajungand pe un orizont de timp de cateva saptamani, undeva spre 4,10 lei/reuro", a adaugat Cazacu.

Potrivit analistului XTB, tendinta monedei nationale este crescatoare. Leul se apreciaza cu pasi marunti, insa acest lucru nu este periculos pentru economia romaneasca, a explicat Cazacu.

"Romania este stabila politic si economic, momentan. Asa ca n-avem de ce sa ne facem griji in privinta unei supra-aprecieri a monedei nationale", a precizat analistul X-Trade Brokers.

In ultimele zile, leul a fost singura moneda din regiune care s-a apreciat in mod constant.

Dupa ora 13:00, bancile comerciale cotau euro la un curs de 4,1675 - 4,1685 lei, cu 0,75 bani mai putin decat ieri.