Si in viitorul apropiat, soarta leului depinde de scena politica agitata. Analistii nu exclud faptul ca aprecierea usoara de astazi a leului ar putea fi rezultatul interventiei Bancii Nationale.

Cursul oficial a coborat sub 4 lei si 31 de bani, dar ramane cu trei bani mai mare ca vinerea trecuta.

Specialistii se tem ca o eventuala cadere a guvernului in urma motiunii de cenzura ar putea sa urce cursul la un nou nivel record de peste 4,4 lei pentru un euro. Acelasi lucru se poate intampla chiar daca nu se intampla asta, dar vor ramane in vigoare reducerea TVA-ului la alimente si cresterea pragului de impozitare a pensiilor.

Euro a crescut cu cate un ban in fiecare zi, din clipa in care s-a aflat ca deputatii au aprobat reducerea TVA-ului la alimente si cresterea pragului de impozitare a pensiilor.

In plus investitorii se tem ca expertii FMI nu vor mai avea cu cine sa negocieze.

" Scenariul cel mai negru ar fi scenariul in care guvernul cade si pentru o perioada de timp n-avem guvern, nu stim ce se va intampla in relatia cu FMI-ul, nu stim cum se va corecta deficitul bugetar, nu stim ce masuri se vor lua si atunci sentimenul de incertitudiune va fi un factor extrem de negativ asupra pietelor financiare si probabil ca leul se va deprecia", a declarat Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank.

Nu foarte mult, cred alti analisti.

"Am putea revizita nivelul cel mai scazut de 4,40, poate chiar usor depasi, insa e posibil ca daca vor fi presiuni extrem de depreciere banca centrala sa intervina, si cum s-a dovedit si in trecut aceasta poate controla cursul cu usurinta.", crede si Vlad Muscalu, economist ING Bank.

In acest timp, alte tari incearca sa isi deprecieze propria moneda.