O paritate superioara a fost publicata de banca centrala la 5 ianuarie, cand euro a fost cotat la 4,2077 lei. In sesiunea de joi BNR a anuntat un curs de 4,1833 lei/euro.

Leul s-a depreciat si in raport cu dolarul american, astfel ca referinta a urcat cu 0,92 bani, la 3,2851 lei/dolar, cel mai ridicat nivel din 18 martie 2009. La acea data, BNR a stabilit un curs de 3,2883 unitati.

Primele cotatii ale zilei s-au situat la 4,21 - 4,2150 lei/euro, iar potrivit dealerilor paritatea a urcat peste noapte pana la un maxim de 4,24 lei/euro, miscare similara cu cea a valutelor din regiune. Cotatiile au fost influentate de prabusirea bursei americane cu 9% in ultimele doua ore ale sedintei de joi, afectata de o posibila eroare a sistemului.

Ulterior, cursul a inceput sa coboare, leul fiind singura valuta din regiune care se aprecia, iar dealerii au apreciat ca banca nationala vinde euro pentru a ajuta moneda nationala.

Paritatea a scazut treptat pana la un minim de 4,1800 - 4,1820 lei/euro.

Pe de alta parte, piata locala a fost atenta si la programul autoritatilor de reducere a cheltuielilor, iar unii jucatori au gasit favorabile aceste masuri.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, joi, un program de reducere a cheltuielilor publice, care vizeaza printre altele scaderea salariilor din sistemul bugetar cu 25%, a pensiile cu 15% si reducerea subventiilor. Astfel, variantele vehiculate anterior privind cresterea TVA si a cotei de impozitare nu vor fi puse in aplicare.

Economistul ING Vlad Muscalu considera ca masurile autoritatilor sunt semnificativ mai bune fata de majorarea taxelor, din punctul de vedere al perspectivelor activitatii economice pe termen mediu si lung.