In sesiunea de vineri, cursul BNR a urcat la 4,6481 lei/euro, maximul istoric, ca urmare a tensiunilor politice.

Leul a inceput sa se deprecieze inca de joi, dupa ce Curtea Constitutionala a anuntat ca a amanat decizia privind referendumul de demitere a lui Traian Basescu, urmand sa verifice listele electorale.

Pentru dolar rata de referinta a coborat de la 3,7972 lei/dolar la 3,6997 lei/dolar, iar cursul pentru franc a scazut de la 3,8695 lei/franc la 3,8077 lei/franc.

Leul a continuat sa se aprecieze usor in raport cu euro si in prima ora a sedintei interbancare de luni, cotatiile coborand la 4,6220 - 4,6235 lei/euro, datorita scaderii aversiunii la risc a jucatorilor, inclusiv pentru valutele din regiune, insa volumele de tranzactionare au fost foarte reduse.

Dupa ce in prima parte a sesiunii de vineri cursul leu/euro a atins un record istoric, de 4,6510 unitati, moneda nationala a inceput sa revina usor, beneficiind de scaderea usoara a aversiunii la risc a jucatorilor pe plan extern dupa publicarea unor date peste asteptari privind piata muncii din SUA.

Isarescu: Leul a fost rezonabil, saracu', 2-3-4 procente, la cate trasnai s-au spus pe aici

Deprecierea leului din ultima perioada a fost "rezonabila" daca sunt avute in vedere tensiunile politice interne, dar scaderea depaseste fundamentele economice, chiar daca Romania are un deficit de cont curent destul de inalt, care trebuie finantat, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Leul a fost rezonabil. A fost saracu', Cum n-a fost? Adica 2-3-4 procente la cate trasnai s-au spus pe aici (...) de la inceput a fost nerezonabila (deprecierea - n.r.) datorita fundamentelor. Noi credem ca fundamentele nu sunt deteriorate. Am avut o inflatie mai mare 2-3 ani decat media europeana. Stiti ca unul dintre fundamente este chiar acesta, diferentialul de inflatie. Probabil ca o anumita depreciere era de asteptat, din punct de vedere al fundamentelor. Dar diferentialul de inflatie intre noi si restul lumii, intre noi si Europa, a fost de cateva procente. Si in acest an s-a inversat aproape, deci ar fi trebuit sa ajute leul", a explicat Isarescu, pottrivit Mediafax.

El recunoaste insa ca Romania are o problema legata de faptul ca spre deosebire de Polonia, sau chiar de Ungaria, are un deficit de cont curent mare, care chiar daca nu mai este 14% din PIB, pe undeva la 4-5% din PIB trebuie finantat.

Oficialul BNR a explicat ca in momentul in care nu este finantat si nu exista capacitatea institutionala si nationala pentru a atrage fonduri comunitare pentru finantare, asa cum s-a construit si programul cu FMI si proiectia de crestere economica, acolo ramane un gol de finantare, care devine fundamental.

"Dar noi credem ca punand mai multe lucruri, - productivitatea si salariile, evolutia ratei inflatiei, situatia rezervelor - nu exista motive de depreciere masiva a leului. Deci, de la un anumit punct s-a excedat ceea ce, in aprecierea noastra, era o zona mai mult sau mai putin de echilibru bazata pe fundamentare si a inceput sa devina. Cursul a inceput sa fie influentat cu precadere de alti factori, factori externi, tensiunile interne, incertitudini si asa mai departe. Deci, de la punctul X necunoscut de dumneavoastra si nici de mine, pana la punctul actual, v-am spus ca este vorba 2-3 procente. acestea 2-3-4 procente sunt extrem de rezonabile fata de maniera in care ne-am comportat", a completat Isarescu.

El a aratat ca decuplarea leului fata de tendinta regionala a inceput in lunile aprilie-mai.

"Factorii au mai fost explicati. E vorba de legatura mai puternica pe care Romania o are si fizic si psihic cu zona Balcanilor si cu criza din Grecia. Ceea ce a determinat pe partea fizica iesiri de capital, iar psihic o viziune mai nefavorabila, mai pesimista, legata si de Romania si de sistemul bancar din Romaania si de evolutia cursului din partea pietelor internationale", a conchis seful BNR.

La deschiderea sedintei interbancare de luni de la Bucuresti, euro a fost cotat la 4,6300 - 4,6330 lei, cu 0,75 - 0,85 bani sub inchiderea de vineri, de 4,6375 - 4,6415 lei/euro.

Ulterior, paritatea a continuat sa scada usor, astfel ca la scurt timp dupa ora 10:00 euro era cotat la 4,6220 - 4,6235 lei, respectiv cu 1,55 - 1,8 bani sub sesiunea precedenta.

Leul s-a depreciat cu pana la 4,4% de la inceputul lunii iulie, din cauza turbulentelor politice, dupa ce s-a declansat procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

Majoritatea dealerilor bancari cred ca leul va ramane sub presiune in perioada urmatoare, din cauza tensiunilor politice, jucatorii fiind in asteptarea unei decizii a Curtii Constitutionale cu privire la referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu.

Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru euro a urcat vineri la un nou record istoric, de 4,6481 lei/euro, intr-o piata in care banca centrala a intervenit indirect prin vanzari de euro pentru a contracara deprecierea leului.