Leul s-a apreciat si in raport cu dolarul american, pana la un curs de 3,9968 lei, cu 3,39 bani (-0,84%) sub valoarea anuntata in sedinta de vineri, respectiv de 4,0307 lei pentru un dolar american.

Moneda nationala a continuat sa recupereze teren si in raport cu francul elvetian, urcand pana la o cotatie de 4,1677 lei, cu 1,72 bani (-0,41%) sub cel anuntat in sedinta precedenta, cand moneda elvetiana valora 4,1849 lei.

Gramul de aur s-a ieftinit, la randul sau, cu 1,92 lei (-1,15%) si a ajuns la o valoare de 164,5397 lei, de la 166,4572 lei, cat se anuntase in sedinta de vineri.

ING Bank: Leul s-ar putea aprecia brusc daca Marea Britanie ramane in UE

Moneda nationala s-a putea aprecia brusc, vineri, in cazul in care Marea Britanie decide sa ramana in Uniunea Europeana, cursul urmand sa incheie saptamana la valoarea de 4,5 lei pentru un euro, iar in cazul in care Marea Britanie decide sa paraseasca UE, leul ar putea avea o evolutie mai buna decat a zlotului polonez si a forintului unguresc, se arata intr-un raport al ING Bank Romania.

"In perioada premergatoare Referendumului de joi privind aderarea Marii Britanii la UE, cursul de schimb EUR/RON a fost supus unei presiuni de apreciere, ajungand aproape de maximumul din ianuarie. Dat fiind faptul ca ING inca se asteapta ca Marea Britanie sa ramana in UE, ne asteptam ca leul sa se intareasca brusc, vineri, si posibil sa inchida saptamana aproape de 4,50 lei/euro. Daca se intampla Brexit, ne asteptam ca leul sa continue sa aiba performante mai bune decat HUF (forintul unguresc - n.r.) si PLN (zlotul polonez - n.r.), dar este posibil ca nu toate consecintele sa fie vizibile imediat, iar evenimentul sa se rasfranga pe tot parcursul anului. In urma unui astfel de scenariu, EUR/RON ar putea testa maximele din ianuarie din jurul 4,55-4,56 (lei/euro n.r.), la sfarsitul saptamanii, dar am putut vedea BNR actionand in a reduce presiunile, facand din aceasta un varf temporar", se spune in raportul ING Bank.

Erste Group: BNR ar putea interveni pentru a reduce volatilitatea din piata

La randul lor, economistii Erste Group sustin ca monedele din Europa Centrala si de Est ar putea sa se aprecieze in caz de Bremain si sa se deprecieze in caz de Brexit. Acestia se asteapta ca in cazul Brexit-ului, bancile centrale din Croatia, Romania si Serbia sa intervina pentru a reduce volatilitatea de pe piata. Bancile din Ungaria si Polonia ar permite o depreciere (peste 318 EUR/HUF si, respectiv 4,50 EUR/ PLN) si sa ia masuri numai in caz de turbulente excesive.

"Leul romanesc a pierdut mai putin de 1% fata de euro pe parcursul ultimei saptamani si jumatate, din cauza temerilor cu privire la o posibila iesire a Marii Britanii din UE. Brexit-ul ar putea extinde slabiciunea leului, dar ne asteptam ca banca centrala sa limiteze volatilitatea extrema a leului, in conformitate cu regimul sau de flotare controlata. Daca cetatenii britanici voteaza in favoarea aderarii la UE, leul ar putea recupera o parte dintre pierderile recente", se spune in raportul Erste Group.

La sfarsitul saptamanii trecute, moneda nationala s-a apreciat in raport cu euro, cursul anuntat, vineri, de Banca Nationala a Romaniei (BNR) fiind de 4,5341 lei pentru un euro, cu 0,55 bani (-0,12%) mai putin fata de cotatia anterioara, de 4,5396 lei/euro.

UniCredit: Romania va rezista la socuri mai bine decat celelalte tari din ECE

Impactul asupra Romaniei al unui vot in favoarea Brexit ar putea fi, pe termen scurt, de depreciere a leului cu cel mult 5%, iar in urmatorii ani de reducere a PIB cu 0,5 puncte procentuale, potrivit unei analize realizata de UniCredit Bank.

"In cazul unui Brexit, consideram ca Romania va rezista la socuri mai bine decat majoritatea celorlalte tari din ECE. Pe termen scurt, aversiunea la risc pe pietele internationale va fi cel mai probabil limitata la o depreciere maxima de 5% (a leului - n. r.), iar volatilitatea va fi temporara. Pe termen mediu, anticipam ca Romania si UE vor reusi sa isi diversifice pietele de export, in timp ce numarul relativ scazut de emigranti romani ar trebui sa ajute la reducerea impactului Brexit. Cu toate acestea, incapacitatea Romaniei de a accelera absorbtia fondurilor UE ar putea afecta, inca o data, perspectivele pe termen lung pentru tara. Astfel, estimam ca impactul net asupra Romaniei in urmatorii ani va fi o reducere a PIB de aproximativ 0,5 pp", se spune in analiza macroeconomica si strategica a UniCredit Bank.

Potrivit economistilor bancii, impactul asupra cursului de schimb ar putea fi mai redus decat in cazul celorlalte monede din ECE, dat fiind faptul ca leul a fost o moneda foarte stabila in regiune din 2012, beneficiind de sprijinul Bancii Centrale si de un flux constant de intrari de capital. Acestia sustin ca volatilitatea scazuta a fost corelata, de asemenea, cu o moneda mai stabila.

"Comparand evolutia EUR/RON in perioada post-criza cu evolutia celorlalte valute din ECE, leul este in prezent cu 5% mai puternic decat forintul in termeni reali si cu 10% in comparatie cu zlotul. In plus, nivelul redus al deficitului de cont curent din Romania si preferinta Bancii Centrale pentru stabilitate ar trebui sa reduca durata episoadelor de volatilitate. In acest context, ne-am astepta la o depreciere temporara a leului de cel mult 5%", se precizeaza in analiza.

In ceea ce priveste impactul asupra Romaniei pe termen mediu si lung, economistii UniCredit sustin ca efectele directe ale Brexit-ului asupra comertului romanesc ar fi reduse. Exporturile catre Marea Britanie au insumat 2,4 miliarde de euro in 2015, reprezentand 4% din totalul exporturilor Romaniei. Dintre acestea, masinile si uneltele au reprezentat 29,2% din totalul exporturilor, iar autoturismele 16,2%. Romania a realizat importuri de 1,6 miliarde de euro din Marea Britanie (2% din total importuri).

Impactul indirect asupra exporturilor ar putea fi semnificativ

Economistii bancii precizeaza ca impactul indirect este mai greu de cuantificat si ar putea fi mult mai semnificativ. Asa cum este cazul in majoritatea tarilor ECE, Romania are legaturi comerciale intense cu marile economii ale UE, in special cu Germania. Cele mai mari piete de export pentru Romania sunt: Germania (20%), Italia (12%), Franta (7%) si Ungaria (5%). Deoarece Marea Britanie importa 54% din bunurile sale din UE, impactul indirect al unui Brexit asupra exporturilor romanesti ar putea fi semnificativ.

"Cu toate acestea, avand in vedere perioada prelungita in decursul careia Marea Britanie va ramane in UE chiar si in cazul unui vot pentru Brexit, consideram ca Uniunea va fi in masura sa-si diversifice pietele de export, in scopul de a minimiza impactul asupra relatiilor comerciale", se mentioneaza in raport.

"Din punct de vedere al fondurilor UE, opinia predominanta este ca tarile cu absorbtie ridicata ca procent din PIB (Polonia, Ungaria si tarile Baltice) ar fi cele mai vulnerabile in cazul in care Marea Britanie si-ar retrage contributia financiara la bugetul UE. Cu toate acestea, estimarea UniCredit este ca tarile cu o performanta slaba in absorbtia de fonduri, in special Romania, vor avea de suferit cel mai mult. Punctul nostru de vedere se bazeaza pe faptul ca sistemul va favoriza primele cereri de finantare, iar tarile mai agile vor accelera absorbtia fondurilor UE. Intre timp, tarile cu o absorbtie redusa, precum Romania, ar ramane cu un volum scazut de fonduri disponibile pe masura ce ne apropiem de sfarsitul actualei perioade bugetare", se arata in analiza bancii.

Economistii UniCredit mentioneaza ca, pe parcursul ultimelor doua saptamani, rezultatul referendumului a devenit deosebit de greu de prezis, dar precizeaza faptul ca UniCredit anticipeaza ca Marea Britanie va prefera in cele din urma sa ramana in UE.