Vineri, BNR a anuntat un curs pentru euro de 4,4110 lei, iar pentru dolar de 4,0777 lei. Referinta pentru francul elvetian a crescut cu 3,35 bani, de la 4,2767 lei la 4,3102 lei.

Schimburile dintre banci au avut loc intre un curs minim de 4,4225 lei/euro, inregistrat in deschidere, si un maxim de 4,4302 lei/euro, atins aproape de ora 13:00.

"Leul s-a depreciat cu 0,4% vineri si s-a intors la 4,43 lei/euro in tranzactiile din afara orelor obisnuite. Miscarea a aliniat leul celor mai recente evolutii ale valutelor regionale. Presiuni suplimentare asupra leului ar putea fi legate (luni, n.r.) de ingrijorarile privind Grecia, in conditiile in care stirile sugereaza ca discutiile recente cu creditorii internationali nu lasa prea multe sperante pentru parafarea unei intelegeri in aceasta luna, iar guvernul elen risca sa ramana fara bani in curand. Avand in vedere calendarul linistit al zilei, ne asteptam la o sedinta fara variatii mari, dar vom urmari cu atentie stirile legate de Grecia inaintea unei intalniri a ministrilor de finante din zona euro din aceasta saptamana", a afirmat, intr-o nota catre analisti si investitori economistul sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu, potrivit Mediafax.

In regiune, forintul s-a apreciat cu 0,1% fata de euro, iar zlotul cu 0,5%.

Pe pietele externe, dolarul s-a intarit cu 0,6%, la 0,9308 euro, iar francul elvetian cu 0,1%, la 0,9733 euro, moneda europeana fiind afectata de preocuparea investitorilor privind Grecia. Vineri, aproape de anuntarea referintei, dolarul se tranzactiona in scadere cu 0,4%, la 0,9255 euro.

Grecia a reluat sambata discutiile tehnice cu principalii creditori externi pe tema reformelor pe care statul elen trebuie sa le implementeze pentru a putea accesa noi fonduri din imprumutul de 240 miliarde de euro de la FMI, UE si BCE. Ministrii de finante ai statelor din zona euro se intrunesc vineri intr-o sedinta, pentru a discuta despre evolutia situatiei Greciei. Guvernul de la Atena risca sa ramana fara bani si sa nu-si mai poata achita datoriile pe care trebuie sa le plateasca FMI in lunile mai si iunie.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au crescut luni la 0,38% - 0,8% pe an, de la 0,33% - 0,73% pe an vineri, in timp ce ratele pentru plasamentele saptamanale au urcat la 0,91% - 1,36% pe an, de la 0,62% - 1,08% pe an in sedinta anterioara.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a urcat la 1,33% pe an, de la 1,32% pe an vineri.